Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihatööstuse müügitulu püsib stabiilsena

Lihatööstuse müügitulu püsib stabiilsena
Foto: Äripäev AS
Vaatamata ekspordikäibe langusele püsib lihatöötlemissektori müügitulu sisetarbimise kasvu toel stabiilsena. Sektori kasumlikkust vähendab lihatööstuses loodud lisandväärtuse langus, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti lihatöötlemise sektori 2016. aasta 6 kuu ülevaatest.

Lihatööstus tootis 2016. aasta esimesel poolaastal 139,1 miljoni euro väärtuses toodangut, mida oli rahalises väärtuses 0,7 protsenti enam võrreldes aasta varasemaga. Müügitulu teenis lihasektor 2016. aasta esimese 6 kuuga 149 miljonit eurot, mida oli eelmise aastaga võrreldes 0,7 protsenti vähem. „Samas vähenesid nii liha ekspordi kui impordi mahud. Liha väljaviimist piirasid seakatku tõttu kehtestatud täiendavad nõuded ja eritingimused nii liha töötlemisel kui turustamisel, sissevedu vähendas kodumaise sealiha odav hind ja laialdane saadavus.“

„Piimandussektori kriisi ning seakatkust tingitud turupiirangute tõttu on oluliselt kasvanud nii sigade kui veiste tapmismahud, mis on suurendanud tooraine pakkumist turul. Madalate jaehindade tulemusel on liha tarbimine siseturul kiirelt kasvanud ning sellega koos ka töötlemismahud,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Liha ja lihatoodete ekspordikäive oli 2016. aasta 6 kuuga 40,6 miljonit eurot, mida on aasta varasega võrreldes 47,1 protsenti vähem. Liha ja lihatooteid imporditi kuue kuuga 65,9 miljoni euro väärtuses, mida on 39 protsenti vähem kui samal perioodil aasta varem.Sektori kogukulud kasvasid 1 protsendi võrra, kuid loodud puhas lisandväärtus langes samas 5,4 protsendi võrra.  „Puhta lisandväärtuse languse põhjustas tööjõukulude kasv, mida teenitud tulu ei kompenseerinud. See tähendab, et senise müügitulu säilitamiseks tuli varasemast enam vaeva näha, kuid ettevõtete kogukasum vähenes sellele vaatamata enam kui neljandiku võrra,“ ütles Kand.Lihatööstuse kogukasum oli I poolaasta lõppedes 5,9 miljonit eurot (-28,9%).Lihatöötlemise sektori moodustavad Eestis keskmiselt 50 töötlemisettevõtet ja väikemajapidamist, millest viis suuremat tööstust annavad üle 90 protsendi kogu lihatööstuse müügitulust.vaata lisaks: Eesti lihatöötlemise sektori 2016. aasta 6 kuu ülevaade

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960