10. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Augustis kasvatas põllumajanduskaupade eksporti toorpiim

Augustis kasvatas põllumajanduskaupade eksporti toorpiim
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Põllumajandussaadusi eksporditi 2016. aasta augustis 81,4 miljoni euro väärtuses. Eesti päritolu põllumajanduskaupade osatähtsus moodustas 66 protsenti kogu ekspordist ja peamiselt suurendas eksporti toorpiim, selgub Maaeluministeeriumis koostatud põllumajanduskaupade ekspordi augustikuu ülevaatest.

„Võrreldes möödunud aasta augustiga kasvas põllumajanduskaupade eksport kaks protsenti,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Eelneva perioodiga võrreldes on kasvanud pähklisegude eksport Soome, kõige enam on vähenenud pärmi müük Taani.“

Eestis toodetud või töödeldud kaupade vedu suurenes enim Soome (+821 000 eurot), kuhu eksporditi pähklisegusid. Kaupade eksport kasvas ka Kanadasse (+517 000 eurot) ja Lätti (+451 000 eurot). „Kaupadest kergitas eksporti peamiselt toorpiim, mida viidi augustis Leetu ja Lätti kokku 17 000 tonni,“ täpsustas Taavi Kand. „Toorpiima eksport andis augustis kogu piimatoodete ekspordikäibest 36 protsenti.“Möödunud aasta augustiga võrreldes kahanes tänavu enim Eesti toodangu vedu Taani (-813 000 eurot), Hiina (-630 000 eurot) ja Türki (-618 000 eurot). Taani eksporditi mullusest vähem pärmi, kaubavahetust Hiina mõjutas garneelide ekspordi lakkamine ja kaubavahetus Türki vähenes peamiselt elusveiste ekspordilanguse tõttu. Kõige suurem aastane langus toimus soolatud ja suitsetatud lõhe ekspordi väärtuses (-2,1 miljonit eurot). Üle miljoni euro jäi madalamaks ka piimakontsentraadi, külmutatud garneelide ja elusveiste eksport.  

Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakond avaldab igakuiselt põllumajanduskaupade ekspordi ülevaateid, mis võtavad kokku ühe kuu ja kumuleeruvalt jooksva aasta ekspordinäitajad. Lisaks tehakse igas ülevaates kokkuvõte ekspordist ühe riigi või tootegrupi lõikes.

Vaatamata raskele turuolukorrale on tänavu hiliskevadest hoogustunud sealiha eksport. „Augustis ulatus ekspordikäive 1,1 miljoni euroni. See ületab möödunud aasta augusti käivet 13 protsenti,“ lisas Kand. Samal ajal on ekspordiga vastupidises suunas liikunud import, mille väärtus on kolm järjestikust kuud langenud. Sealiha impordi väärtus on aastases võrdluses langenud 8 protsenti. Samas on hoogustunud elussigade sissevedu ja ainuüksi augustis toodi üle piiri 6200 looma.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960