Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baieri piimatootjad: oluline on kvaliteetne niššitoode

Baieri piimatootjad: oluline on kvaliteetne niššitoode
Foto: Reuters/Scanpix
Dr. Hans-Jürgen Seufferlein Baieri Piimatootjate Assotsiatsioonist rääkis tänavusel Piimafoorumil sellest, milline on Baierimaa piimatootjate olukord ja arendas teemat kuidas võiks saada oma toodetule väärilist, õiglast hinda.

Seufferleini sõnul on Baierimaa piimandussektoris tuntud kui uuenduslikku tehnoloogiat kasutav kõrge kvaliteediga tootjamaa. "Sama oluline kui see kuvand on ka kuvand, et meil on pikaajalised traditsioonid, kus kari on õues ja läbi oma maalilise maastiku saame me teha turundust piimale - see on kaunis, turvaline ja mõjuv," lausus Seufferlein.

Saksamaal Baieris on keskmiselt ühel piimafarmil maad 35 hektarit. Palju renditakse juurde. Neis farmides, kus käib tootmistegevus, seal on üldjuhul 50 hektarit maad. Baier on piimamaa - seal on 1,2 miljonit lehma ja 3,2 miljonit veist. "Me toodame 25% Saksamaa piimast, piimatoodangu käive on Baieris 9 miljardit eurot. Oluline on see, et meil on 31 000 piimatootjat ja tootmisüksuse kohta on keskmiselt 35 lehma. Trend näitab nii lehmade kui tootjate vähenemist," tutvustas Seufferlein.

 

Baier on eksportija nagu Eestigi.

Baieri piimatootja riskid:

Kõikuv hind;

Vaaluta kursi kõikumine;

Venemaa, kuhu eelnevalt juustu eksporditi, see turg on nüüd kinni;

Toetuste jätkumine vähemalt samas mahus;

Kas suudetakse investeerida lautadesse ja loomade heaollu.

 

Probleem turustamisel.

Maailma piimaturg on paljutõotav

FAO andmetel on piimatarbimine elaniku kohta aastatel 2000-2010 tõusnud 10%. Tõus jätkub.

Nõudlus kasvab arengumaades 30% aastaks 2021.

Aastatel 2006-2012 on näiteks Aafrikas piimatarbimine kasvanud pea 22%.

Tootmine kasvab pigem Aasias ja Indias, mitte Aafrikas, kus tootlikus on madal.

 

Piima hind parem kui Eestis

Baieri piimatootja majandab end kui perefirma

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960