Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on toimunud piimaturul tänavu 11 kuuga?

Mis on toimunud piimaturul tänavu 11 kuuga?
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Piimaturg näitab igati paranemismärke. Tõusnud on nii toorpiima kokkuostuhind kui piimatoodete hind. Aastatagusega võrreldes ületavad kõikide peamiste toodete hinnad eelmise aasta taset.

Perioodil jaanuar kuni september 2016 tarniti Euroopa Liidus (EL) kokkuostjatele 1,5% rohkem piima, kuid septembrikuu tarned jäid 3% eelmise aasta septembrist väiksemaks.

EL keskmine piima kokkuostuhind oktoobris 2016 tegi suurima tõusu 2014. aastast alates, kerkides 7,3% võrra tasemele 29,8 EUR/100kg.Kiireim tõus toimub praegu Balti riikides, kus Vene impordipiirangute kehtestamisest saati oli seni püsinud EL madalaim hinnatase. Nii kerkis Leedus piimahind kuuga tervelt 22,2% tasemele 25,9 EUR/100kg ja Lätis hind 17,7% tasemele 24,9 EUR/100kg ning Eestis hind 13,3% tasemele 26,4 EUR/100kg.Kõige madalam oli  oktoobris hind Tšehhis, kus 100 kilo hinnaks kujunes 24,4 eurot.Piimatoodete osas on või hind tõusnud rekordtasemele, kuid teistegi toodete hinnad ületavad aastatagust taset tunduvalt. EL võihind ulatus 11. dets lõppenud nädalal 90% ning lõssipulbri (SMP) hind 18% üle sekkumishinna taset.

Hinnanoteeringud 11.12.2016 seisuga
Foto: Maaeluministeerium

SMP - kooritud piima pulber ehk lõssipulber;WMP - piimapulber

Maailmaturul on kõikide turuosaliste hinnad kõikide toodete osas tõusnud, v.a minimaalne vähenemine Euroopa Liidu WMP hinna puhul ja märgatavam langus USA juustu hinna puhul. Pulbrite hinnad on hetkel kõrgeimad Okeaanial, või ja juustu hinnad aga USA-l.

Suurenes või ja võiõli eksport, pulbrite osa vähenes

2016 aasta 10 esimese kuuga kasvas EL või ja võiõli ning juustude eksport aastatagusega võrreldes vastavalt 32% ja 13%, samas pulbrite väljavedu vähenes (WMP 3% ning SMP 17%).Teistest suurtest eksportijatest suurendas Uus-Meremaa 9 esimese kuuga SMP väljavedu 15%, juustude väljavedu 9% ning või ja võiõli väljavedu 3%, samas aga WMP väljavedu vähenes 4,9%. USA 10 esimese kuu WMP väljavedu suurenes 72% ning või ja võiõli väljavedu 1%, samas juustude ja SMP väljavedu vähenes vastavalt 15% ja 3%.Venemaale ekspordi toel püsib jätkuvalt maailma suuruselt kolmanda või ja võiõli eksportijana ning neljanda juustude eksportijana Valgevene.Impordi osas kasvas või ja võiõli ning juustu sissevedu Hiinasse aasta 10 esimese kuuga 28% võrra ja WMP oma 20% võrra, samas SMP sissevedu vähenes 8% võrra.Venemaa on aasta 9 esimese kuuga suurendanud SMP sissevedu 30% ja juustu sissevedu 11%, samas või ja võiõli import on 2% vähenenud.  USA tõstab toodangumahtu

USA-s on piimatootmine kasvutrendis, oktoobris toodeti 2,5% ja 2016 kümne esimese kuuga 1,8% rohkem piima kui aasta tagasi. Okeaanias on aga tootmine languses kevade ilmastikuolude pärast – jahe ja niiske. Uus-Meremaal toodeti oktoobris 5,5% vähem piima ning nende piimandusaasta (juuni-mai) viie esimese kuuga kokkuvõttes 2,4% vähem piima.Austraalias jätkub samuti suurem langus, nende piimandusaasta (juuli-juuni) nelja esimese kuu piimatoodang jäi 10,3% eelmise aasta sama perioodi toodangust väiksemaks, oktoobris ulatus miinus 11,4%-ni..Põhjalikum informatsioon ELi ja maailmaturu piimatoodangu olukorrast on leitav SIIT

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960