Veterinaarkontrolli alla kuuluvate kaupade nimekiri täieneb

Veterinaarkontrolli alla kuuluvate kaupade nimekir
Kontrollimisele kuulub ka tehismesi juhul, kui see sisaldab 50 või rohkem...

Alates 1. jaanuarist 2017 täienevad imporditavate veterinaarkontrolli alla kuuluvate loomade ja toodete loetelud.

„Üldjuhul kuuluvad kontrollimisele kõik kaubad, mis kuulusid kontrolli alla ka varem. Loeteludesse on vastavalt Euroopa Komisjoni rakendusotsusele lisandunud tooteid, mis sisaldavad loomseid komponente,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.
Erinevalt varasemast kuuluvad nüüd kontrollimisele ka näiteks tehismesi juhul, kui see sisaldab 50 või rohkem protsenti naturaalset mett, tühjad þelatiinkapslid nii inimtoiduks kui loomasöödaks, ðokolaad ja muud kakaotooted, kui need sisaldavad 50 või rohkem protsenti töödeldud piimatoodet, aga ka mitmed teised nii loomseid kui mitteloomseid saadusi sisaldavad toiduained, millele kohalduvad liittoodete nõuded.
Euroopa Komisjoni kõnealune rakendusotsus 2016/1196 kirjeldab kaupu senisest laiemalt, aidates sedakaudu paremini mõista, milliseid tooteid kontrollitakse ja milliseid mitte.

1. jaanuaril kehtima hakkav otsus, sealhulgas täiendavate toodete loetelu on leitav SIIT..

Veterinaarkontrolli peavad läbima loomse päritoluga kaubad, mida loetakse potentsiaalse ohu allikaks ning ka teatud mitteloomse päritoluga kaubad, mille impordiga kaasnevaid riske hinnatakse pisut väiksemaks. Seetõttu kuuluvadki Euroopa Liidu piiripunktides veterinaarkontrolli alla peamiselt loomse päritoluga kaubad. Näiteks elusloomad ja loomsed saadused: liha ja lihatooted, piim ja piimatooted, kala ja kalatooted, munad ja munadest valmistatud tooted ning mesi ja mesindussaadused, aga ka loomsed kõrvalsaadused. Täpne loetelu piiripunktides veterinaarkontrolli alla kuuluvatest loomse päritoluga kaupadest on kehtestatud Euroopa Komisjoni otsusega 2007/275.

 

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised