Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Case IH tähistab 175 aasta täitumist tipptasemel põllumajandusseadmete tootmise algusest

Case IH tähistab 175 aasta täitumist tipptasemel põllumajandusseadmete tootmise algusest
Foto: Case IH
Case IH, ülemaailmne liider põllumajandusseadmete vallas, alustab tootemargi ülemaailmses peakontoris Racine’is Wisconsinis pidustusi täis aastat, mil tähistatakse firma 175. aastapäeva.

Just seal, Rooti jõe kallastel, rajas asutaja Jerome Increase Case rehepeksumasina töökoja Racine Threshing Machine Works, et valmistada revolutsiooniline masin, mis kiirendaks terade eraldamist saagikoristuse järel.

„Minu arust on see hämmastav, kui kaugele põllumajandus ja meie ettevõte on viimase 175 aasta jooksul jõudnud, eriti kui arvestada, et oleme täna tugevamad kui kunagi varem,“ märgib Case IH tootemargijuht Andreas Klauser.

 „Läbiv teema, millest oleme alati oma uuendusliku lähenemisviisi puhul lähtunud, on pakkuda klientidele järjest paremaid tehnoloogiaid, mis aitavad neil tegeleda põllumajandusega tõhusamalt ja tulusamalt. Case pani sellele traditsioonile alguse, olles ise ulatuslikult taluseadmetega töötanud enne, kui lõi omaenda firma ja sellest sai tema eluaegne kirg. Ta uskus, et iga tema ettevõtte valmistatud seade peab täitma tootemargiga antud lubadust, ning kandis selle eest isiklikult hoolt. On üks tuntud lugu, mida tema kohta räägitakse, kus ta sõitis teise osariiki, et uurida üht tootega seotud küsimust, kuigi oli ise juba auväärses eas. Need põhimõtted inspireerivad ja suunavad meid jätkuvalt ka täna.“

Ettevõtte algus oli tihedalt seotud Ameerika majanduse algusega, kuna Ameerika teerajajad kolisid läände ja sinna loodi uued talud, et toita kasvavaid asumeid idas. 1869. a aga tootis Case esimese aurumootoriga traktori ja kuigi sel olid rattad olemas, vedasid seda hobused ja seda kasutati üksnes teiste masinate energiaga varustamiseks, ning 1876. a ehitas ta esimese iseliikuva aurumasina. Kuna aurumasinad vahetasid kiirelt hobused viljapeksul välja, sai rehepeksumasinate firmast J. I. Case Threshing Machine Company 1886. a maailma suurim aurumasinate tootja.

1902. a ühinesid viis ettevõtet, moodustades Chicagos ettevõtte International Harvester, kusjuures tehingu vahendajaks oli J. P. Morgan isiklikult – Ameerika pankur, kes valitses sel ajal ettevõtete rahandust ja tööstuslikku konsolideerimist. Firma valmistas oma esimese kombaini 1915. a ning 1923. a nägi ilmavalgust Farmall® – maailma esimene vaheltharimistraktor. Pakkudes suuremat tootlikkust, usaldusväärsust ja ohutust, oli tegemist revolutsioonilise kündmise, harimise ja saagikoristuse traktorite ja vahendite ühtse süsteemiga. International Harvester müüs üle viie miljoni Farmall traktori ja 1977. a tõi turule ainulaadse ühe rootoriga Axial-Flow® rootorkombaini, mis oma lihtsuse, terade kvaliteedi, terade säästmise, põllukultuuriga kohanemise, sobitatud võimsuse ja kõrge edasimüügiväärtusega tõi põllundusse murrangu. Axial-Flow kombainid on ka tänapäeval tõhusa viljakoristuse eeskujuks.

Case IH loodi 1985. a, kui J. I. Case omandas International Harvesteri põllumajandusosakonna, liites Case’i ja IH pärandi kokku üheks tootemargiks. Firma esimene toode, 160–240 hobujõuga traktor Magnum, toodi turule 1987. a ning sellest sai esimene traktor, mis võitis silmapaistva tööstuslahenduse auhinna (Industrial Design Excellence Award). Nüüd on Magnum traktoritel kuni 380 hobujõudu ja nad on jätkuvalt Case IH üheks tuntumaks tooteks, mida on müüdud üle 150 000.

Revolutsiooniline Case IH Quadtrac traktor, mis toodi turule 1996. a, sai uueks etaloniks ja on siiani ületamatu. Nüüd on saadaval maailma võimsaim seeriatoodanguna valminud traktor, kuni 692 hobujõuga Steiger® Quadtrac 620, millel on suurim tõmbejõud, kuid mis samas rakendab tõhusaid, maad säästvaid künni- ja külvitehnikaid.

Alates sajandivahetusest, mil Case IH tõi tagasi Farmall tootemargi, on ettevõtte tehnilised uuendused olnud jätkuvalt raugematud.Case IH kõrgtasemel põllumajandussüsteemid (AFS™) täpsusega kuni 2,5 cm on olnud täppispõllumajanduse esirinnas enam kui kaks aastakümmet, võimaldades talupidajatel satelliittehnoloogia abil maksimeerida tootlikkus ja kasum.Tänu patenteeritud „tõhusa võimsusega“ mootoritehnoloogiatele vastavad Case IH seadmed viimastele 4. määramistasandi heitenormidele, omamata keerukaid heitgaasitagastussüsteeme või tahkete osakeste filtreid.Case IH auhinnaga pärjatud tegevus jätkus 2015. a, mil uus Case IH Optum CVX traktor nimetati Agritechnica messil aasta masinaks 2016. Kohtunikele avaldas muljet selle hämmastav „jõujaama“ lahendus, suurepärased võimsuse ja massi vahekorrad, manööverdusvõime, tõhusus ja töökindlus.Optum 300 CVX-le omistati aasta traktori 2017 tiitel 2016. a EIMA-l, rahvusvahelisel põllumajandusmasinate näitusel Itaalias, kus kohtunikud kiitsid selle suurt võimsust ja madalakaalulist konstruktsiooni, mis vastab Euroopa talupidajate vajadustele. Selle otsusega tunnustati Case IH „talupidajakeskset“ filosoofiat ja Optum CVX-i tähtsust traktorituru kasvavas suure võimsuse ja kompaktsuse segmendis.„Case IH 175. aastapäev on tunnistajaks aastatepikkusele kvaliteedile, sihikindlusele ja progressile. Samuti on nüüd sobiv hetk meenutada meie tehnoloogilise uuenduslikkuse, tõhusa võimsuse ja agronoomiliste lahenduste juhtpõhimõtteid – seda filosoofiat jätkame ka edaspidi,“ lisab Andreas Klauser. „Olen kindel, et kui Case’l oleks võimalus tänast firmat näha, paneks ta kohe tähele, et põhiväärtused, mille nimel ta nii kaua aega tagasi võitles, on siiani kogu meie tegevuse tuumaks. Kahtlemata kiidaks ta heaks selle, et kaasame kliendid iga uue tootesarja, mudeli ja toote uuendusse meie kliendikeskse tootekujunduse kaudu, kuid võime vaid oletada, mida ta arvaks autonoomse traktori kontseptsioonist! Kui vaadata seda tohutut muutust, mille põllumajandus on viimase 175 aasta jooksul läbi teinud, siis on väga põnev mõelda, mis võidakse veel järgmise 175 aastaga saavutada. Olen kindel, et arutame seda pidustuste käigus oma klientide, edasimüüjate ja töötajatega.“ 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960