Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspar Järvala: Künnimehed tahavad väliskohtunikke

Kaspar Järvala: Künnimehed tahavad väliskohtunikke
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Kaspar Järvala omanimelisest künniklubist on veendunud, et kuna Eesti künnimeistrivõistluste võitjad peavad Eestit esindama maailmameistrivõistlustel, siis on oluline, et meistrite kündi hindaks kogemustega väliskohtunikud.

„Kindlasti on vaja ka väliskohtunikke. Kui neid ei ole, siis mina ja Priit Puuorg, ei tule võistlema. See ei ole mitte lihtsalt jonn, vaid oluline on see, et hindamine oleks seeläbi võimalikult õiglane ja ilma eelistusteta ning hinnataks samade tingimuste järgi, mis on MMil. Ja et kündjad saaks tagasisidet, mida nad valesti tegid. Ideaalis võiks olla neli väliskohtunikku, igasse brigaadi 1,“ ütles Järvala, kel endal on ette näidata head tulemused Venemaa künnivõistlustel ja Euroopa künnimeistrivõistlustel.

Eesti künnimeistrivõistluste planeerimine sai hoo sisse

Marko Valgma: Nii suure ürituse korraldamine andis väärt kogemuse

Tänavused Eesti künnimeistrid on Jüri Lai ja Raido Kunila

Kaspar Järvala: Rahul ja õnnelik saavutatu üle

Eesti künnimees parim Venemaa lahtistel künnivõistlustel

Suur fotogalerii: traktor-pulling Oros

Kaspar Järvala: Head künnipäeva!

Järvala on kahel aastal Kehtna künnivõistlust korraldades kohale kutsunud välismaalt künnikohtuniku. „Nad on olnud siiralt üllatunud, et kuidas on võimalik see, et meil pole võistlustel ühtegi kohtunikku, kes oleks olnud võistluskündja. Inglismaal ei saa kandideerida kohtunikuks, kui sa pole tiitlit saanud. Korraldasin ise ka künnikoolituse, kus siis Šoti künnitreener Ian Daniel jagas omi kogemusi meie kündjatele. Danieli sõnul on meie seis kehv. Sama meelt oli ka eelmisel aastal siin olnud taanlasest kohtunik – reegleid tõlgendatakse valesti. Taani kohtunik tõi peale võistlust oma tagasisides välja, et tema nägi mitmeid vigasid, mis MMil on keelatud. Näiteks kui traktori jälg on künnil näha, siis selle vea eest võetakse 20 punkti maha MMil, meie aga pole sellega enne arvestanud. Meil on vale ja ajale jalgu jäänud hindamissüsteem,“ selgitas Järvala.

Ta lisas, et sel aastal võiks teha koostööd inglaste, soomlaste ja taanlastega. „Ehk meil on olemas 4 inimest, kes oleks nõus tulema kohtunikeks. See kulu ei ole ka nii suur. Aga kutsed neile tuleb küll kohe saata. Ootan siin kaasamõtlejaid. Ka platsikohtunike osas olen ma veidi teist meelt - meil ei ole vaja nii palju platsikohtunikke, kui neid senini meie iga-aastastel võistlustel on olnud. Neid võiks olla samuti 4.“ 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960