Autor: Marge Ugezene • 24. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhkruotsuse edasikaebamine lahtine

Suhkruotsuse edasikaebamine lahtine
Foto: Postimees/Scanpix
Eesti jäi kohtus alla Euroopa Komisjonile, kui nõudis suhkrutrahvi vähemalt osalist tagasisaamist. Veel pole selge, kas Eesti jätkab vaidlust.

"50:50," vastas maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand, milline tõenäosus oli, et Eesti kaotab. "Argumendid olid mõlemal. Otsus on praegu selline, nagu ta on."

Kand sõnas veel, et praegu ei ole selge, kas valitsus kaebab otsuse edasi. Edasisi samme kommenteerib ministeerium pärast otsusega põhjalikumalt tutvumist.Valitsus otsustas kaks aastat tagasi esitada hagi Euroopa Kohtusse, et saada Euroopa Liidult vähemalt osaliselt tagasi 34,3 miljonit eurot suhkru üleliigse laovaru eest makstud tasu.Eesti läks kohtusse nõudma, et komisjon arvestaks suhkrut puudutava otsuse üle vaatamisel kahe Euroopa Kohtu 2012. aasta kohtuotsusega, millega tühistati muude toodete, mitte suhkru üleliigsete laovarude eest tasu määramise otsus. Lisaks ka kohtuotsusega, milles Euroopa Kohus leidis, et õigusakte ei saa üksikisikutele rakendada, sest neid ei avaldatud õigeks ajaks liikmesriigi keeles.HEA TEADA

Euroopa Liidu üldkohus otsustas, et puudub alus Eesti vaidlustatud suhkrutrahvi hagi läbivaatamiseks, mistõttu jääb otsus kehtima. Lisaks peab Eesti tasuma nii enda kui ka Euroopa Komisjoni kohtukulud.Kohtuotsuses teatatakse, et asjaolusid, millel põhines Eesti Vabariigi poolt komisjonile saadetud taotlus muuta suhkruotsust, ei saa pidada uuteks ega olulisteks asjaoludeks, kirjutab ERRi uudisteportaal.Valitsus otsustas kaks aastat tagasi esitada hagi Euroopa Kohtusse, et saada Euroopa Liidult vähemalt osaliselt tagasi 34,3 miljonit eurot suhkru üleliigse laovaru eest makstud tasu..

Üleliigse laovaru tekitas Eestile Oliver Kruudale kuulunud ja 2011. aastal pankrotistunud AS Luterma, millele kuulus kommivabrik Kalev.Pikemalt saab lugeda ERRi uudisteportaalist

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960