Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 31. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pagaritööstuse lisandväärtus kasvas viiendiku võrra

Pagaritööstuse lisandväärtus kasvas viiendiku võrra
Foto: Postimees/Scanpix
Pagaritööstuses loodi 2016. aastal puhast lisandväärtust 47,9 miljonit eurot, mida oli peaaegu viiendiku võrra rohkem kui eelnenud aastal, selgub Maaeluministeeriumis koostatud pagaritööstuse 2016. aasta ülevaatest.

„Pagaritööstuse ettevõtted muutsid tootmist tõhusamaks, mis kajastus lisandväärtuse ja tööviljakuse kasvus,” ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Pagaritööstuste müügitulu oli 2016. aastal 188,3 miljonit eurot ehk 2,4% väiksem võrreldes eelnenud aastaga. „Müügitulu kasvu pärssisid vähene nõudlus ja tootjahinna langus,” lisas Kand.Vaatamata madalatele laenuintressidele ja kasvanud kasumile olid ettevõtted endiselt investeerimisotsustega ettevaatlikud. Pagaritööstuse ettevõtted investeerisid materiaalsesse põhivarasse 2016. aastal 5,4 miljonit eurot ehk 50,2% vähem kui eelmisel aastal.Tugeva konkurentsi tingimustes jätkub tööstuste konsolideerumine. Oktoobris allkirjastasid OÜ Eesti Leivatööstus ja AS Hagar omanikud lepingu, mille kohaselt omandab OÜ Eesti Leivatööstus 100% AS Hagar aktsiatest.Statistikaameti andmetel tegutseb pagaritööstuses keskmiselt 140 ettevõtet. Neli-viis suuremat ettevõtet annavad ligikaudu 75 protsenti pagaritööstuse müügitulust. Tööga hõivatud on keskmiselt 2933 inimest. Aastases võrdluses vähenes töötajate arv 1,7%.Pagaritööstuse ettevõtetena käsitletakse ülevaates ettevõtteid, mis tegelevad leiva- ja saiatootmise, valikpagaritoodete, sh kookide, pirukate, tortide jm tootmisega ning kuiviku- ja küpsisetootmisega.Loe lisaks: Pagaritööstuse 2016. aasta ülevaade

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960