Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

YARA saab peagi esimese täielikult automatiseeritud ja elektrilise kaubalaeva

YARA saab peagi esimese täielikult automatiseeritud ja elektrilise kaubalaeva
Foto: yara.com
Väetisetootja Yara International alustas koostööd tööstuskontserni Kongsbergiga ehitamaks laev Yara Birkeland, mis veaks väetist kolme Lõuna-Norra sadama vahel, kusjuures tegu oleks maailma esimese täielikult automatiseeritud ja elektrilise kaubalaeva.

Aluse sõiduulatus on üle 65 meremiili ning see saab transportida ligi sadat konteinerit kiirusel 12-15 sõlme, ehk 22-28 kilomeetrit tunnis.

Esialgu on laev mehitatud kuid 2019. aastal loodetakse üle minna kaugjuhtimisele ning 2020. aastaks loodetakse üle minna täielikult autonoomsele juhtimisele, teatasid ettevõtted ühises avalduses.

"Iga päevaselt on vaja enam kui sadat diiselveoki sõitu, et transportida kaupa Yara Porsgrunni vabrikust sadamatesse Brevikis ja Larvikus, kust me tarnime kaupa klienditele üle maailma," ütles Yara tegevjuht Svein Tore Holsether.

"Selle uue autonoomse elektrilise alusega saame suunata transpordi teedelt merele ja seeläbi vähendada müra ning tolmu emissioone, parandada teeohutust ja vähendada lämmastikoksiidide ja süsihappegaasi emissioone," lisas Holsether.

Vaata videot laevast YARA kodulehelt

Loe pikemalt Postimehest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960