Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 16. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uueduslik lahendus põllul – täiendavad mulla mikroorganismid

Uueduslik lahendus põllul – täiendavad mulla mikroorganismid
Foto: Postimees/Scanpix
Öeldakse, et ühes peotäies mullas on arvuliselt rohkem mikroorganisme kui kogu maakeral inimesi. See kehtib aga vaid viljaka mulla kohta ning mida enam on seal orgaanilist ainet, seda enam seob see vett ning varustab paremini kultuurtaimi toitaeinetega.

Üks hektar viljakat parasvöötme mulda sisaldab 15 tonni elusorganisme, mis piltlikult öeldes oleks võrdne 20 lehma kaaluga.

Ühe ruutmeetri kohta tuleb siis 1,5 kg organisme. Arvuliselt on vähem suuri organisme, näiteks vihmausse. Kuid kõige enam on arvuliselt mikroskoopilisi baktereid, seeni, vetikaid, nematoode ehk ümarusse, hooghännalisi, lestasid jne. Mida aktiivsem on mulla mikroorganismide tegevus, seda viljakam on muld. Selle tõttu on väga oluline, et me looksime sealsetele mikroorganismide eluks ja arnguks võimalikult soodsad tingimused või annaksime siis neid mulda täiendavalt.     

Selleks otstarbeks on olemas spetsiaalsed tooted, mis erinevate kasutusvõtete abil aitavad oluliselt parandada taime ja mulla vahelist suhet. Taolised tooted koosnevad looduslikult mullas esinevatest mikroorganismidest ja ensüümidest. Neil on pikaajaline mõju nii taimedele kui mullale. Nende säilivusaeg on pikk - kuni kaks aastat ning toimivad universaalselt kõikidele kultuuridele. Andmed toime efektiivsuse kohta on saadud Eestis läbiviidud põldkatsetest ning on lubatud kasutada ka mahetootmises.

HEA TEADA:

Mikroorganismidel põhinevad tooted:

suurendavad mulla bioloogilist aktiivsust;parandavad mulla struktuuri;tagavad efektiivse vee ja toitainete imendumise taimedesse;soodustavad juurestiku arengut ja taime võrsumist;mõjuvad kogu vegetatsiooniperioodi vältelei ole tundlikud ebasoodsate keskkonnatingimuste suhtes, kuna moodustavad spoore.

 

Valik turul saadaolevaid tooteid

Bio Start – Mikroorganismid seemnete töötlemiseks.

soodustab seemnete idanemist ja taimede arengut;bakterid kaitsevad taimi haigusi põhjustavate patogeensete mikroobide eest;bakterid tegutsevad taime juuretsoonis – sel viisil parandavad bakterid taime toitumist, muutes kaaliumi, õhulämmastiku ning raskesti lahustuva fosfori taimele kättesaadavaks;mükoriisaseened toimivad kui taime juure pikendused, parandades toiteelementide ja vee kättesaadavust mullast.

Koostis: Bacillus spp ja teised PGPR spp (taime kasvu soodustavad risobakterid), Thrichoderma spp , Mycorrhizae. Kolooniaid moodustavate üksuste arv min 109 KMÜ/ml.

Kasutusnorm:  teraviljad 1–2 l/t;  herned, oad ja teised liblikõielised 0,5–1 l/t.

Kasutusjuhised: toodet võib segada teiste bioloogiliste toodete, väetiste ja pestitsiididega juhul, kui tootja ei näe ette teisiti. Töödeldud, 12-14% niiskusesisaldusega seemneid võib säilitada kuni kuu aega, vältides temperatuuri kõikumist.

Bio Spektrum – Mikroorganismid mulla töötlemiseks

parandab mulla bioloogilist aktiivsust;parandab mulla struktuuri;suurendab mikro- ja makrotoiteelementide omastatavust mullast;suurendab taimede elujõudu, parandab haiguskindlust ja stressitaluvust;eritab antibiootilisi aineid, mis kaudselt pärsivad patogeensete haigustekitajate levikut.

Koostis: Bacillus spp, Thiobacillus spp, Azotobacter spp ja teised PGPR spp (taime kasvu soodustavad risobakterid), Mycorrhizae, orgaaniline aine. Kolooniaid moodustavate üksuste arv min 109 KMÜ/ml.

Kasutusnorm: 0,25–0,5 l/ha

Kasutusjuhised: toodet võib segada teiste bioloogiliste toodete, väetiste ja pestitsiididega juhul, kui tootja ei näe ette teisiti.

Bio Splito – Bioloogiline toode orgaanilise aine (taimejäänuste/põhu) lagundamises 

Mikroorganismide ensüümid:

parandavad taimejäänuste bioloogilist lagunemist – muld rikastub toiteelementidega;hoiavad ära toksiinide ja hallituse teket;parandavad mulla struktuuri, füüsikalisi ja bioloogilisi omadusi;parandavad mullaviljakust.

Koostis: Mikroorganismide poolt bioloogiliselt sünteesitud ensüümid ja ensüümide tegevust aktiveerivad ained.

Kasutusnorm: 0,5-2,0 l/ha

Kasutusjuhised: toodet võib segada teiste bioloogiliste toodete, väetiste ja pestitsiididega juhul, kui tootja ei näe ette teisiti.

Põldkatsete tulemused Eestis 2016. aastal

Suvinisu ja põldoa katsed viidi läbi Kuusiku katsekeskuses. Kasvuregulaatoritega kombineeritult saadi suvinisu Licamero enamsaaki 726,5 kg/ha. Põldoa katses bakterpreparaadiga BioStart puhtimisel, erinevate leheväetistega kombineerimisel, saadi enamsaaki 80-206 kg/ha.

EMU Mahekeskuses tehti katsed herne ja oaga. Bakterpreparaadiga BioStart puhtimisel saadi seal põldhernel enamsaak 1000 kg/ha ja põldoal 400 kg/ha.

Margus Ameerikas

arendusdirektorBaltic Agro AS

 

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751