• 18.05.17, 01:01
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Karl Kask: Kas PRIA peab maksma intressi 2.0?

2015. aasta suvel tekkis Maaeluministeeriumiga mõttevahetus teemal, kas põhiseadusega on kooskõlas alates 01.01.2015 jõustunud Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse (ELÜPS) säte, mis piirab toetuse saaja õigust intressile, kui PRIA on toetuse ebaseaduslikult kinni pidanud või tagasi nõudnud?
Karl Kask: Kas PRIA peab maksma intressi 2.0?
  • Karl Kask: Kas PRIA peab maksma intressi 2.0? Foto: Advokaadibüroo SORAINEN blog
Olin siis ja olen ka täna seisukohal, et sellise piirangu kooskõla põhiseadusega on enam, kui küsitav, sest demokraatlikus ühiskonnas seatud põhiõiguste kitsendused peavad olema sobivad, vajalikud ja mõõdukad ning ei tohi moonutada piiratavate õiguste olemust.
Taust
Kask: vastuväide 06.07.2015 ilmunud Maaeluministeeriumi vastuväitele
Vastuväide artiklile „Eurotoetused: Kas PRIA peab maksma intressi?"
Eurotoetused: Kas PRIA peab maksma intressi?
Antud juhul on seadusega tekitatud olukord, kus toetuse saaja õigus hüvitisele (intressile) on lõpetatud, samal ajal, kui kohustus intressi maksta on säilinud.
Nagu 2015.a öeldud, siis seaduse seletuskiri sellisele olukorrale kahjuks juriidiliselt veenvaid vastuseid ei paku.
loe lisaks ERRi uudist:
Põllumajandustoetuste tagasinõuete seaduslikkust uurib õiguskantsler
Nüüd on eredat näidet halvast õigusloomest asunud uurima õiguskantsler, kes leiab, et seaduses olev piirang võib ebaproportsionaalselt riivata nii põhiseadusest tulenevat võrdsuspõhiõigust, kui hüvitispõhiõigust.
Kuna õiguskantsler on küsinud selle kohta selgitusi maaeluministrilt ja maaelukomisjonilt, võib täiendavaid arenguid oodata pärast seda, kui minister ja komisjon on oma vastused andnud.  
Kui õiguskantsler leiab, et ELÜPS on põhiseadusega vastuolus, teeb ta esmalt Riigikogule ettepaneku seadus põhiseadusega kooskõlla viia. Kui Riigikogu seda õigeaegselt ei tee, pöördub õiguskantsler Riigikohtu poole ettepanekuga tunnistada seaduse vastav säte kehtetuks.
Karl Kask
vandeadvokaat

Seotud lood

Uudised
  • 31.05.17, 09:30
Kohus: PRIA peab makstava toetuse vähendamist taotlejale selgitama
Tartu halduskohtu eilse otsusega tühistati Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) otsus, millega vähendati põllumajandusloomade aretustoetust ja maksti seda taotlejale vaid osaliselt.
  • ST
Sisuturundus
  • 09.09.24, 17:50
Ekspert: kõrreliste umbrohtudega tuleb tegeleda juba sügisel, muidu läheb olukord käest
Kuna aasta-aastalt esineb kõrreliste umbrohtude tõrjega aina enam probleeme, on väga oluline saada need kontrolli alla juba sügisel. Taimekaitsevahendite esindaja Nordisk Alkali tehniline nõustaja/turundusjuht Ann Raukas nendib, et pikkadel sügistel peab kultuur konkureerima umbrohuga nii toitainete kui ka valguse osas ning lisaks loob tihe ja umbrohurikas taimik soodsad tingimused taimehaiguste levikuks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele