Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Erametsaliidu jaoks on EL eesistumine* juba alanud

Andres Tarand ja Ants Varblane on just vastu võtnud ELO maavalduse keskkonnamärgised
Foto: Eesti Erametsaliit
Eesti Erametsaliidu jaoks on Eesti eesistumine EL Nõukogus juba alanud. 13.–14. juunil võõrustati Euroopa maaomanike esindusorganisatsiooni ELO (European Landowners' Organization), kus erametsaliit ka ise liige on.

Tallinnas õpetajate majas toimunud ELO peaassambleel andis peasekretär Thierry de l`Escaille ülevaate Euroopa Liidu tasemel sündmustest, mis maaomanike huve enim mõjutavad.

 

Üldised probleemid saavad alguse Brexitist – sellega seoses üles kerkinud EL legitiimsuse küsimus, ja madalast majanduskasvust. Otsene negatiivne mõju maaomanikele on vähenev ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) raames makstavate toetuste eelarve. Lisaks on päevakorral Euroopa Komisjoni ja liikmesriikide vahel toimuv diskussioon maaomandi kuuluvusest EL ühise turu kontekstis. Eelkõige Poola eestvedamisel on mitu liikmesriiki püüdnud seada piiranguid maa liikumisele väliskapitali ja maamajandusega mittetegelevate isikute kätte. Euroopa ühisturu ja vabakaubanduse põhimõte seda ei luba.

 

Peaassambleel valiti ELO uueks presidendiks Pierre-Olivier Drege Prantsusmaalt.

 

Toimusid ka ELO esindajate kohtumised Eesti maaeluminister Tarmo Tammega, maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorbani ja eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Madis Pärteliga ning keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lampiga. Kohtumistel arutleti Eesti EL eesistumise, EL ühise põllumajanduspoliitika tuleviku, taimekaitse ja uute tehnoloogiate ning maa kättesaadavuse teemal. Rõhutati, et maamajanduspoliitika rakendamisel tuleb maaomanikke kaasata usalduse alusel, mitte keeruliste regulatsioonide abil.

 

ELO ürituse raames toimus pidulik gala-õhtusöök Keila-Joa lossis, kus külalisi võttis vastu omanik Andrei Dvojaninov. Väga põhjaliku ülevaate Eesti edusammudest maamajanduses andis seal ettevõtja Joakim Helenius, kes esitas ka oma nägemuse võimalustest ELi, Venemaa ja Ukraina põllumajandusmaastikel.

 

 

Maaomanikud on need, kelle käes on eluslooduse kaitsmise ja säilitamise võti. ELO maavalduse keskkonnamärgise saamine on oluline tunnustus. See kinnitab maaomaniku valmisolekut kaitsta ja suurendada oma maal elurikkust vastavalt oma võimalustele.Infot märgise saamise tingimuste kohta leiab www.wildlife-estates.eu.

Eesti perekond Tarandi ja perekond Varblase maavaldusele anti üle ELO ellukutsutud ja maaomanike omal initsiatiivil toimivad keskkonnamärgised (Wildlife Estate Label), mille võtsid vastu Andres Tarand ja Ants Varblane. Selliseid märgiseid on saanud üle Euroopa juba rohkem kui 200 keskkonnasõbralikku maaomanikku, kelle valduste pindala on üle 1 000 000 hektari. Eestis on märgiseid nüüdseks kolm, peale mainitute ka Ando Eelmaa pere maavaldus.

Eesti Erametsaliitu ELO peaassambleel esindasid juhatuse liige Ando Eelmaa ning juhatuse esimees Mikk Link.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960