Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 20. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaspar Järvala taas Venemaa künnitšempionaadile

Kaspar Järvala taas Venemaa künnitšempionaadile
Foto: Kaspar Järvala künniklubi
Kehtna künnimees Kaspar Järvala koos tehnikameestest sõpradega sõidab Baškiiriasse Venemaa lahtistele künnivõistlustele.

"Sõidame 26. juunil seitsmekesi. Kas ma sel aastal üldse võistlen, selgub kuidas kohapeal olukord on," ütles Kaspar Järvala.

Eesti mehed Suzdalis künniajalugu tegemas;

Priit Puuorg saavutas kolmanda koha Venemaa künnivõistlustel;

Eesti künnimees parim Venemaa lahtistel künnivõistlustel.

Esimesed Venemaa künnivõistlused peeti 2012. aastal Krasnodaris. Kaspar Järvala asutas 2014. aastal omanimelise künniklubi ning esimene suurem ettevõtmine oli osalemine Suzdali Venemaa III künnivõistlustel.

Mullu Tjumenis võitis aga Kaspar Järvala esikoha. Kõik need osalemised on oma kulu ja kirjade ning toetajate abil. Ei riik, ega künniselts, pole Kaspar Järvala künnitiimi tegevust toetanud.

Esimestel Venemaa künnivõistlustel võisteldi Valgevene MTZ traktoritel, edaspidi on traktorid Agromaš 85TK ja Kvernelandi kahekorpuselised pöördadarad. Selleks ostis võistluste peakorraldaja Rosagroliising kümme traktorit ja atra. Neid kasutakse ainult künnivõistlusteks. Muul ajal seisavad niisama. Nii Saratovis kui Tjumenis esines mõnel traktoril ka väiksemaid rikkeid ning seetõttu anti kahele võistlejale teine võimalus ehk kordusstart.

Kuna traktoreid on 10, peetakse neli eelvooru, millest 1. juulil peetavasse finaali pääseb 20 paremat kündjat. Seni on kõik välisvõistlejad olnud edukad nii eelvõistlustel kui ka finaalis.

Venemaa meistrivõistlustel on eraldi arvestus ja auhinnad Venemaa kündjatele. Sel aastal on registreerinud võistlustele 46 Venemaa kündjat 30. piirkonnast ja viie välisriigi kündjad. Kui korraldajad otsustavad anda kõigile soovijatele võimaluse, tuleb viis eelvõistlust. Varasematel aastatel on lubatud ühest regioonist üks kündja, varuvõistleja on pidanud võistlust pealt vaatama.

Venemaale on planeeritud 2018. aastal Euroopa künnivõistlused ja 2020 aastal MM. Ilmselt peetakse need tuntud künnivõistluste paigas Suzdalis. 

Tänavused võistlused  toimuvad 25. juuni - 1. juuli. Kündi hindavad väliskohtunikud.

Samal ajal peetakse ka Baskiiri keskeriõppeasutuse kutsekoolide õpilaste künnivõistlused.

Kõigil Venemaa künnivõistlustel on osalenud Baskiiria künnimees Ildar Išikajev. Nii tema, kui kahekordne tšempion Vadim Zaretskihh (Udmurdi) ja Andrei Šal (Rjazani oblast) jälgisid tähehepanelikult välismaa kündjate tegevust ning võtsid nendelt õppust. Ka meie künnimehed on neid juhendanud ning aidanud atru reguleerida. Seega on loomulik, et Venemaa kündjate oskused on mõne aastaga tugevasti kasvanud.

Huvitav, kas me riik toetab meie künnimeitrite osalemist 2018. aastal Euroopa künnivõistlustel Venemaal. Seni on nii Venemaa võistlustel kui EM-l osalemine olnud Kaspar Järvala künniklubi omaalgatus.

Heino LaiapeaKaspar Järvala künniklubi

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960