Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paldiski kalajahutehasele ehitab katlamaja Adven

Paldiski kalajahutehasele ehitab katlamaja Adven
Foto: Äripäev AS
Eesti Kalatootjate Keskühistu ja Adven Eesti sõlmisid lepingu lähiajal valmiva Paldiski kalajahu ja kalaõli tootva tehase tööstusliku auruga varustamiseks.

Tööstusettevõtetele energialahendusi pakkuv Adven rajab enam kui miljon eurot maksva energiakeskuse ning jääb seda opereerima järgmisel kaheteistkümnel aastal.

Eesti Kalatootjate Keskühistu juhatuse liikme Mart Undresti sõnul oli tööstuslik aur veel viimane puuduv tükk toimivast tehasest. ”Nüüd kui katlamaja leping on lukus, saame täie kindlusega öelda, et hiljemalt järgmisel aastal töötab Paldiskis lähiregiooni suurim kalajahu ja -õli tootev tehas, mis aitab tublisti kaasa Eesti kalandussektori arengule,” ütles Undrest, kelle sõnul on tegemist mõlemale poolele kasuliku pikaajalise koostööga.

“Meie inseneridele on tegemist kindlasti põneva väljakutsega, sest tehase seadmed vajavad väga erinevate parameetritega tööstusliku auru, mis omakorda erinevates töörežiimides muutuvad,” selgitas Adven Eesti müügi valdkonna juht Toomas Kundla, kelle sõnul sai toetuda ettevõtte  tööstusspetsiifiliste katlamajade ehitamise kogemustele nii Eestis kui ka Soomes ja Rootsis. „Projekti keerukusest hoolimata on meil väga hea meel, et saame anda panuse kohalikele kalameestele väga olulisse projekti.”Kundla sõnul sõltus tehase eripärast, väga suurest energiatarbimise kõikumisest, ka uue katlamaja põhikütuse valik. Tänast tarnekiirust ja varustuskindlust arvestades valiti selleks põlevkiviõli. “Perspektiivis arvestame võimalusega, et tehase naabriks saab lähiaastatel LNG-terminal,” tutvustas Kundla võimalust, mis võib tähendada, et tulevikus viiakse tehase energiatootmine üle LNG-le või maagaasile.”Uue tehase aastane eeldatav tööstusliku auru vajadus on 15 000 megavatt-tundi ja ehitatava energiakeskuse tootlikkus on 20 tonni tööstuslikku auru tunnis. Esimeses etapis 30 000 tonni väheväärtuslikku kala aastas töötleva tehase auruga varustamist alustatakse jaanuaris 2018.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960