11. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Rapsiturg on silmitsi „plahvatusliku olukorraga“

Börs: Rapsiturg on silmitsi „plahvatusliku olukorraga“
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Strategie Grains tõstis ELi pehme nisu saagiprognoosi, rapsiturg on silmitsi plahvatusliku olukorraga, Ukraina jätkab agressiivset maisieksporti ELi, rikkalik pakkumine survestab maisiturgu, bensiin odavnes koos naftaga.

Strategie Grains tõstis ELi pehme nisu saagiprognoosi

Strategie Grains tõstis Euroopa Liidu pehme nisu saagiprognoosi, aga teatas, et tulemused on üle Euroopa erinevad, seda nii saagikuse kui ka kvaliteedi poolest, vahendab agrimoney.

Pariisis tegutsev analüüsifirma tõstis pehme nisu saagiprognoosi 300 000 tonni võrra, 141 miljoni tonnini. See oleks 5,1 miljonit tonni rohkem kui eelmisel aastal, mil saaki räsisid liigsed vihmad.

Samas tuleb ettevõtte analüüsist välja, et Põhja- ja Lääne-Euroopa riikide tulemused saavad olema oodatust kehvemad, paremini läheb aga Lõuna- ja Ida-Euroopa riikidel.

Ida-Euroopas ootused paranesid

Strategie Grains vähendas Tšehhi, Saksamaa, Slovakkia, Hispaania ja Suurbritannia prognoose kokku 1,8 miljoni tonni võrra. Selle nullisid ära aga Bulgaaria, Eesti, Prantsusmaa, Ungari, Läti, Leedu ja Poola, kelle toodanguprognoosi tõsteti kokku (kõik riigid kokku) 2,1 miljoni tonni võrra.

„Saagikuse tulemused on Ida-Euroopas head või suurepärased, Saksamaal, Tšehhis ja Slovakkias on aga pettumus,“ teatas analüüsifirma.

Erinevused tulid välja ka kvaliteedi osas. „Üleüldine väärtus on kõrgem Lõuna- ja Ida-Euroopas ning Prantsusmaal. Aga kvaliteet on vähenenud Saksamaal ja teistes Kesk-Euroopa riikides, seda vihma tõttu.“

Pariisi toidunisu hind langes nädalaga 2,2 protsenti ning tonn maksis reedeks 165,25 eurot. (detsembrikuu futuur).

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Rapsiseemnete turg on silmitsi „plahvatusliku olukorraga“

Rapsiseemnete turg seisab silmitsi „plahvatusliku olukorraga“ – seda tänu potentsiaalsetele saagikaotustele Austraalias ja Kanadas, mida on tabanud suured põuad, hoiatas Oil World.

Mõjukas analüüsifirma teatas, et on valmis rapsiseemnete 2017-18 hooaja globaalseid prognoose muutma. Oil World hoiatas, et Kanada rapsisaak võib langeda alla 18 miljoni tonni, mis oleks kolme aasta madalaim tase.

Langus tuleks vaatamata asjaolule, et Kanada rapsikülv oli sellel aastal rekordiline. Ametlike andmete kohaselt suurenes külvipind lausa miljoni hektari võrra, 9,24 miljoni hektarini.

Probleeme tekitab aga kuivus, mis peaks jätkuma ka edaspidi. „Niiskus oli juba augusti alguses normaalsest tasemest madalamal. See suurendab riski, et Kanada saagikus saab olema oodatust madalam,“ teatas Oil World.

„Rapsi kaotused võivad Kanadas ja Austraalias olla küllaltki suured, mis vähendaks järsult ka eksporditavat toodangut,“ avaldas analüüsifirma. „Praegu või olla turul kujunemas plahvatuslik olukord.“

Rapsiseemnete hind tõusis Euroopas nädalaga 0,8 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 368 eurot (novembrikuu futuur).

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Ukraina jätkab agressiivset maisieksporti ELi

Ukraina jätkab agressiivset maisi eksporti Euroopa Liitu, kirjutab UkrAgroConsult. Riik eksportis juunis 1,87 miljonit tonni maisi, mis on kaks korda enam kui mullu (2016. aasta juunis eksporditi 0,92 miljonit tonni).

Ukraina kümne kuu maisieksport (juuni lõpu seisuga) on kokku 20,05 miljonit tonni, mis on juba 20 protsenti suurem kui terve 2015-16 hooaja eksport.

Rikkalik pakkumine survestab maisiturgu

USAs langes maisi hind 2,3 protsenti, 3,72 dollarini buššelist, sest Ühendriikide Põllumajandusministeerium (USDA) teatas, et maisitoodang saab tõenäoliselt olema küllaltki suur.

Ka mitmed analüüsifirmad on teatanud, et nii USA kui ka globaalne maisitoodang ning varud saavad olema suured. Tõenäoliselt survestab see turgu ka edaspidi.

„Juulikuu ilm ei olnud ideaalne, aga August on olnud suurepärane ning järgmiste nädalate prognoosid on soodsad,“ ütles investeerimisfirma Beeson & Assoviatesi riskijuhtimise direktor Alex Norton.

Maisi hind
Foto: Äripäev AS

Nisu kallines aga 2 protsenti ja buššel maksis päeva reedeks 4,69 dollarit. Sojaubade hind kukkus 2 protsenti ning buššel maksab 9,41 dollarit.

Töötlemata riis kallines 0,3 protsenti ning kvintali eest tuleb välja käia 12,34 dollarit. Kakao odavnes aga 5,8 protsenti ning tonn maksab 1951 dollarit. Robusta kohv odavnes 2,9 protsenti, 2079 dollarini tonnist.

Kooritud piima pulbri hind langes 1,8 protsenti ning tonn maksab Euroopas 1715 eurot.

Nafta hind hakkas nädala lõpus langema

Nädala keskel teatas Saudi Araabia, et hakkab piirama nafta eksporti Aasia klientidele. Samuti teatas USA, et riigi naftavarud vähenevad. Mõlemad uudised andsid nafta hinnatõusule hoogu juurde.

Nädala lõpus olukord aga muutus. Geopoliitilised pinged ja mure ülepakkumise pärast panid nafta hinnad uuesti langema.

Neljapäeval teatas OPEC, et kartelli juulikuine tootmine kasvas juuniga võrreldes 0,5 protsenti, 32,9 miljoni barrelini päevas.

Reedel teatas Pariisis tegutsev Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA), et OPECi naftatoodang suurenes nende hinnangul 230 000 barreli võrra, 32,84 barrelini päevas. Peamiselt põhjustasid kasvu Nigeeria ja Liibüa.

Langusele aitas kaasa ka USA ja Põhja-Korea vaheliste suhete teravnemine, mis pani kukkuma ka aktsiaturud.

Rotterdami 95 bensiini hind langes nädalaga 2,2 protsenti ning tonn maksab 546,2 dollarit.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960