18. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: USDA vähendas Euroopa Liidu teraviljade saagiprognoosi

Börs: USDA vähendas Euroopa Liidu teraviljade saagiprognoosi
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: piimahinnad odavnesid teist oksjonit järjest; USDA vähendas ELi teraviljade saagiprognoosi; Ukraina õliseemnete eksport viie aasta tipus; liha hinnad stabiliseerusid; nafta hind taandus.

Piimahinnad odavnesid teist oksjonit järjest

Sellel nädalal toimus järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad odavnesid kokkuvõttes 0,4 protsenti, vahendab AgriLand.

Tegemist on juba teise järjestikuse oksjoniga, mil hinnad on langenud. Augusti alguses toimunud oksjonil odavnesid hinnad 1,6 protsenti. Enne seda, 18. juuli toimunud oksjonil, tõusid hinnad 0,2 protsenti.

Vaatamata sellele, et üldine indeks langes, tõusid hinnad mitme erineva kategooria lõikes. Näiteks kooritud piima pulbri hind tõusis 0,3 protsenti, 1968 dollarini tonnist. Täispiima pulber odavnes 0,6 protsenti, 3143 dollarini tonnist.

„Piimahindade väiksed langused on terve piimaturu jaoks pinnuks silmas,“ teatasid Commonwealth Bank of Australia analüütikud.

„Langused ei ole suured, aga need suurendavad vahet Euroopa piimahindadega. See ei ole iseenesest midagi ebatavalist, aga ebatavaline on see, kui suureks on hinnavahed muutunud,“ teatasid analüütikud.

Euroopas maksab kooritud piima pulber 1785 eurot (2095 dollarit). Võihindade vahe on tonni kohta aga lausa 1000 dollarit.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn)
Foto: Äripäev AS

USDA vähendas Euroopa Liidu teraviljade saagiprognoosi

USA põllumajandusministeerium (USDA) vähendas Euroopa Liidu teraviljade toodanguprognoosi, sest põuad on lõunariikide saagikust mõjutanud, eriti Hispaania puhul. Saksamaad, Prantsusmaad ja Suurbritanniat on tabanud aga augustikuised vihmad, mis kahjustavad ka nende riikide saaki.

Kuum ja põuane ilm on püsinud nii Hispaanias kui ka Portugalis, aga näiteks Prantsusmaal on olukord muutunud. Vihmasid on veidi liiga palju, aga saagikust mõjutab see vähem kui põuane ilm.

USDA prognoosib, et Euroopa Liidu nisutoodang saab olema 148 miljonit tonni, veel juulis oodati 150 miljoni tonnist toodangut. See on eelmise aasta saagist (145,5 miljonit tonni) suurem, aga väiksem, kui 2015. aasta toodang (160,5 miljonit tonni).

Pariisi toidunisu hind odavnes nädalaga 2,6 protsenti, 161 euroni tonnist. Hinnad olid suuresti surve all selle tõttu, et USA põllutoormed odavnesid.

Näiteks nisu hind langes Chicago börsil 5,8 protsenti, 4,42 dollarini buššelist. Selle põhjustaski USDA raport, mis turuosaliste arvates oli küllaltki leebe – prognoose vähendati oodatust vähem.

Mais odavnes 1,9 protsenti ja sojaoa hind langes 0,7 protsenti. Kummagi buššel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 3,65 ja 9,34 dollarit.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Ukraina õliseemnete eksport tõusis viie aasta tippu

Ukraina eksportis juunis 5,4 miljonit tonni õliseemneid, mis on 69 protsenti enam, kui eelmise aasta samal ajal. Ajaperioodil september (2016) – juuni (2017) kasvas eksport 187,8 miljoni tonnini, mis on viimase viie aasta kõrgeim tase, kirjutab UkrAgroConsult.

Juba praegu ekspordib Ukraina oma õliseemneid 59 erinevasse riiki. Euroopa riigid on aga kõige suuremad kliendid – nende osakaal ulatub 68protsendini (127 miljonit tonni). Ootusepäraselt on suurenenud näiteks Türgi õliseemnete import Ukrainast. Kokku on Türgi sellel hooajal importinud 43 miljonit tonni, eelmise aasta samal ajal oli vastav näitaja vaid 16,1 miljonit tonni.

Rapsiseemnete hind langes nädalaga 0,1 protsenti ning tonn maksis reedeks 367,5 eurot. Viimastel nädalatel on üldiselt märgata, et hinnad on stabiliseerunud.

Teistest toorainetest odavnes kakao 3 protsenti ja robusta kohvi hind langes 0,2 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 1892 ja 2075 dollarit.

Lihahinnad stabiliseeruvad

ÜRO Toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni hinnaindeks tõusis juulis juba kolmandat kuud järjest ning jõudis 179,1 punktini. Kuu võrdluses kasvas indeks 2 protsenti ja aastases võrdluses 10 protsenti.

Raportist selgus, et globaalsed lihahinnad juulis palju ei liikunud, aga aastases võrdluses kallinesid need 8 protsenti. Lühiajaliselt on hindu stabiilsena hoidnud mitmed faktorid. Lambaliha on kallinenud, aga samal ajal on odavnenud näiteks veise-, sea- ja linnaliha hinnad.

Lambaliha hinnatõus oli aga piisav, et teiste toodete odavnemine ära katta. Näiteks sealiha turul on küllaltki suur pakkumine, aga ka nõudlus on tugevnenud, mis on hoidnud hinnalanguse küllaltki väiksena.

Nafta hind taandus

Nafta hind langes sellel nädalal veidi, sest USA tootmine jätkab kasvu ning tööle pannakse järjest enam puurkaeve, vahendab Bloomberg.

Tõsi, USA naftavarud langesid 13. augustil lõppenud nädalal 466,5 miljoni barrelini, mis on madalaim tase alates 2016. aasta jaanuarist. Samal ajal on kütusevarud aga tõusnud ning üleriigiline tootmine purustab uusi rekordeid. Kõne all oleval nädalal suurenes Ühendriikide naftatootmine 79 000 barreli võrra, 9,5 miljoni barrelini päevas.

Brenti toornafta odavnes sellel nädalal 0,5 protsenti ja WTI kukkus 1,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 51,2 ja 47,3 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines nädalaga 4,1 protsenti ja tonn maksab 569 dollarit.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960