Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimakarja sigivus on taas väga aktuaalne teema

Piimakarja sigivus on taas väga aktuaalne teema
Foto: Postimees/Scanpix
Oktoobri esimesel nädalal on Eesti loomaarstidel ja -kasvatajatel külaline maailmapraktika tipust - Hollandi loomaarst, lektor ja üks Cow Signals® kontseptsiooni loojatest Joep Driessen.

Joep Driessen on Hollandi veterinaararst ja Cow Signals® kontseptsiooni üks loojatest. 1999. aastast tegeleb ta lehmade heaolul ja tervisel põhineva kontseptsiooni arendamisega, olles Cow Signals koolitusi läbi viinud 35 erinevas riigis nii Euroopas, Aasias kui Ameerikas. Eesti loomaarstidele ja -kasvatajatele on dr. Driessen tuttav juba 2010. aastast, mil ta esmakordselt pidas loenguid ja viis läbi farmipraktikume.

Joep Driesseni Cow Signals® treeningu vundamendiks on lehma „terviseteemant“. Joepi loengud ja töötoad on üdini praktilised ja samas nauditavad tänu oma selgele, läbimõeldud ja mõnusa huumoriga vürtsitatud esitlusele. Ta õpetab nägema ja hindama nii üksiklooma kui karja tervikuna ning koostama loomade vaatlustulemuste põhjal soovitusi farmi olukorra kiireks parandamiseks.

Joep Driessen on Hollandi veterinaararst ja ka varasemalt meie piimatootjaid koolitanud
Foto: Dimedium AS

Cow Signals®kontseptsioon on loomakeskne mõtteviis, mida saab edukalt rakendada ka suurtootmistes. Lehma igakülgne heaolu tagamine annab suurt kokkuhoidu majanduses.

Kolmapäeval, 4. oktoobril toimub Viljandimaal Vana-Võidus infopäev „Sigivus ? karja taastootmise alus“, kus Joep Driessen on peaesineja. Päev on huvitav ja kasulik kõigile Eesti piimafarmi juhtidele ja edukast karja sigivusest huvitatud loomakasvatajatele. Infopäeval saab selgemaks, mis mõjutab karja sigivusnäitajaid ja kuidas parandada karja sigivusega seotud protsesse. Päev pakub praktilist infot ja näpunäiteid, mida saab kohe oma farmis rakendada.

Lisaks toimub Cow Signals®-sarja kuuenda eestikeelse raamatu „Sigivus. Sigivuse haldamise praktiline käsiraamat“ esmaesitlus. „Üks vasikas igalt lehmalt igal aastal,“ on endiselt loomakasvatuses kehtiv oluline kasumlikkuse näitaja, kuid seda polegi nii lihtne saavutada. Illustratiivne käsiraamat pakub palju häid nõuandeid ja kergesti järgitavaid juhiseid. .

Infopäevale on kindlasti vajalik eelregistreerimine meilil [email protected]

Neljapäeval, 5. oktoobril leiab aset konverents „Tänapäevane lähenemine sigivus- ja poegimisprobleemidele“ piimafarmides töötavatele loomaarstidele ja seemendajatele. Konverents annab uusi mõtteid emakatervise raviks ja sigivusnäitajate parandamiseks. 

Reedel, 6. oktoobril toimub EMÜ katsefarmis praktikum, kus eelmisel päeval omandatud teoreetilistele teadmistele lisab praktilised oskused töö farmis. 

Et sigivusteema on aktuaalne, näitab seegi, et kohad sellele üritusele on juba täitunud.

Loenguid ja praktikumi tõlgib loomaarst Ulrika Tuppits Vetpointist, kes on Eestis nii veiste kui hobuste sigimisteemadel tunnustatumaid praktikuid.

Konverents toimub MAK 2014-2020 "Teadmussiirde ja teavituse toetuse üleriigilise ulatusega tegevuste" meetme raames, tegevust toetab Euroopa Liit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960