Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduainete eksport kasvab, ettevõtjad otsivad uusi müügivõimalusi

Saroni sõnul on toidusektor üldiselt mõõnast üle saanud
Foto: Maaeluministeerium
7. - 11. oktoobrini osalevad Eesti toidutööstusettevõtted Saksamaal Kölnis toimuval rahvusvahelisel toidumessil ANUGA 2017.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kaudu osalevad sellel Euroopa suurimal toidumessil üheksa ettevõtet – E-Piim Tootmine AS, Moe OÜ, Moe Õllevabrik OÜ, Remedia AS, Linnamäe Lihatööstus AS, Nõo Lihatööstus AS, Saaremaa Lihatööstus OÜ, Eesti Pagar AS ja Salvest AS.

„Eesti ettevõtete huvi ANUGA messil osalemise vastu oli tegelikult palju suurem, kuid viimastel aastatel on koha saamine Euroopa peamistele toidumessidele kasvanud konkurentsi tõttu muutunud üsna keeruliseks. Siiski teeb rõõmu, et Eesti toidutööstused panustavad aktiivselt ekspordivõimaluste otsimisse,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Tiina Saron.

Saroni sõnul on toidusektor üldiselt mõõnast üle saanud ning toiduainete ekspordi maht kasvas tänavu esimesel poolel Statistikaameti andmetel aasta varasemaga võrreldes 8% võrra. Jätkuvalt on nii Eesti põllumajandusele kui majandusele tervikuna oluline piimasektori eksport, kuid märkimisväärses mahus eksporditakse ka teistes põllumajanduse ja toidutööstuse valdkondades.

2017. aasta esimesel poolaastal eksporditi Eestist põllumajandussaadusi ja toidukaupu 541,8 miljoni euro väärtuses, mis moodustas Eesti koguekspordist 8,5%. Eksport kasvas aastaga 8%. Peamisteks ekspordi sihtriikideks olid Soome (22%), Läti (19/%) ja Leedu (14%). Kolmandatest riikidest olid peamiseks ekspordi sihtriikideks Saudi Araabia (4%) ja Norra (3%).

Peamisteks ekspordiartikliteks olid piim ja piimatooted, mida eksporditi 84,5 miljoni euro väärtuses ning mis moodustasid 17% Eesti toidukaupade ekspordist. Aastaga on enim kasvanud juustu eksport, mis ulatus 30,2 miljoni euroni ja kasvas aastaga 8 miljoni euro võrra.

Liha ja lihatooteid (sh elusloomad) eksporditi tänavu esimesel poolaastal ligi 50 miljoni euro väärtuses, mis moodustas ligi 10% toidukaupade väljaveost. Sellest 6,4 miljoni euro väärtuses eksporditi erinevaid vorstitooteid ning 10,2 miljoni euro väärtuses lihakonserve.

Olulisel kohal Eesti ekspordist olid ka pagaritooted, mille eksport moodustas 25,8 miljonit eurot.

Märkimisväärselt on aastaga kasvanud õlle ja kangete alkohoolsete jookide eksport. 2017. aasta esimesel poolaastal eksporditi 13,8 miljoni euro väärtuses õlut ja 23,4 miljoni euro väärtuses kanget alkoholi. Olulisemad sihtriigid on Eesti naaberriigid, kuid õlle puhul on tänavu oluliselt kasvanud Norra osakaal, kuhu eksporditi tänavu esimesel poolaastal 2,4

miljoni euro väärtuses õlut. Järjest olulisemateks õlle ekspordi sihtriikideks on muutumas ka Saksamaa ja Taani.

Eesti ettevõtete stendipind ANUGA kuues erinevas messihallis on kokku 188 m2. Eesti stendid kujundas Marju Liigand ja ehitas Taveco Disain, kaubad transportis messile UPEX LS. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja poolt korraldatud stendid asuvad Kölni messikeskuse hallides 4.2, 5.1, 9.1, 10.1 ja Drinks Boulevard.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960