Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Kirbla OÜ avas lüpsilauda laienduse

Fotod: Kirbla OÜ avas lüpsilauda laienduse
Foto: Sigrid Sõrmus
20. oktoobril avas Kirbla OÜ Jaanimäel Kirbla külas robotlauda laienduse. Lauda ehitas Nordecon Betoon OÜ ja vajaliku tehnikaga varustas DeLaval OÜ.

Osaühing Kirbla tegeleb teravilja-, rapsi-, söödakultuuri- ja heintaimede ning piimakarjakasvatusega. Lisaks tavapõllumajandusele tegeletakse ka mahetootmisega Kirbla Mahe OÜ alt.

Kirbla OÜ juhatuse esimees Toomas Laos sõnas, et uue lauda ehitus kulges plaanipäraselt. „Samas suuri muutusi ei ole, selle lauda puhul muutsime veidi valgustuse poolt ja ka lüpsirobotid on kaasaegsemad. DeLaval sai valitud seepärast, et oleme nende tehnikat juba üle kolme aasta kasutanud ja nad pakuvad väga head hooldust – nii, et oleme nende pakutavaga väga rahul,“ lausus Laos.

Ettevõtte juhi sõnul peab uus farm töös olema 10-15 aastat, enne kui investeeritu ära tasub, aga see polegi nii oluline, oluline on loomade heaolu.  „Kokku läks see laiendus koos käibemaksuga maksma 1 300 000 eurot. Seal sees on ka PRIA toetus, kes otsustas Eesti maaelu arengukava 2014-2020 ühise põllumajanduspoliitikaga kaasneva maaelu arengu toetuse meetmest 4.1 investeeringutoetusega finantseerida Kirbla robotlauda II etappi ehitamist 489 215 euroga,“ rääkis Laos.

Laos lisas, et lisaks tehtule, on veel paljugi teha. „Veel on vaja rekonstrueerida kaks kõrvalasuvat lauta poegijatele lehmadele ja noorkarjale. Hetkel need toimivad, loomad on vabapidamisel, aga põrandad oleks vaja uued teha ja söötmispool samuti uuendada. Lisaks on meil vaja Kirbla Mahe OÜle suur lihaveiselaut rajada,“ rääkis Laos plaanidest.

Ettevõttes töötab kokku 32 inimest. „Seda siis koos meie tava- ja mahepoolega. Lüpsilehmi on meil 317, noorloomi üle 700, lihaveiseid 470. Selline tase on olnud pikki aastaid,“ tutvustas Laos. Ta on õnnelik, et vaatamata kehvadele ilmaoludele sai teravili kõik koristatud. „Teravili on koristatud, väga hea ilus saak oli. Me toiduvilja ei kasvatagi, meil kulub omal teravili ära loomasöödaks. Veel on koristada mais ja uba. Uba on 60 hektarit ja loodame selle ikka ära koristada  Kohe algab ka maisisilo tegemine pihta.“

Kõiki neid investeeringuid arvesse võttes, saab majandatud kui piimahind jääb praeguse 35 sendi juurde. „Ma arvan, et mingit suuremat piimahinna hüpet ei tule, ei lähe see 40le tagasi. Väga hea, kui hind selliseks jääb, nagu praegune 35 senti liitrist on,“ sõnas Laos.

Sigrid Sõrmus

kaasautor

Kirbla OÜ avas uue lauda
Foto: Sigrid Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960