Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 16. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heli Sadam: lüpsifarmi suureks abimeheks on loomade aktiivsusmõõtesüsteem

Heli Sadam
Foto: erakogu
Heli Sadam on Lõuna-Eesti nelja eduka piimafarmi loomakasvatusjuht, kes 2015. aastal pälvis tänu oma suurepärasele juhtimisoskusele parima piimakarjakasvataja tiitli. Tema hallatavates Põlva Agros, Hummuli farmis, Miiaste ja Peri POÜ-s on kokku umbes 2700 Eesti keskmisest kõrgema lüpsitoodanguga looma.

Suurima lüpsiloomade arvuga Põlva Agros lüpstakse DeLavali Champion paralleellüpsiplatsil, mis paigaldati 2014. aastal senise asemele nii, et ühtki lüpsigi ei jäänud vahele. Miiastes lüpstakse lehmi robotitega ning Hummulis ja Peris paralleel-lüpsiplatsi abil.

Põlva POÜ Aarna laut on valitud 2003. aastal aasta puitehitiseks.
Foto: DeLaval OÜ

Kui Heli Sadamalt küsida farmis kasutusel olevate DeLavali aktiivsusmõõtjate kohta, vastab ta, et need on farmides suureks abimeheks. Süsteem on farmides toiminud juba alates 2002. aastast. Kõikidel lehmadel on olnud aktiivsusmõõtjad, kuid kuna süsteemi tuleb teatud aastate tagant uuendada ning see nõuab ühekorraga suuremat kulutust, on hetkel mõõturid peal kõige olulisematel loomadel.

Aktiivsusmõõtesüsteem näitab väga mugavalt, kellel loomadest on aktiivsus tõusnud ja kes indlevad ning kelle aktiivsus on langenud ja kellega võib olla probleeme. Igapäevaselt toimitaksegi nii, et hommikul kontrollitakse üle loomad, keda süsteem näitab ning muidu probleemsed loomad. Heli Sadama sõnul vaatab farmijuhataja alati üle arvuti näidud ning kontrollib seejärel, kas loom langetab piima inna, tervise või grupivahetuse pärast.

„Tuhandepealisel karjal peab selline abimees olema, et tööd hõlbustada. See pole ainult inna avastamine – hästi lihtne on sellega avastada ka jalaprobleeme, sest probleemsed loomad liiguvad vähe,“ nendib loomakasvatusjuht, lisades, et kui piimatoodang on langenud, saab kohe võrrelda seda looma aktiivsusega ja otsustada, kas lehm on haige või mitte.

Vasikate kasvatamisel on farmi tööd lihtsustanud DeLavali piimataksod. Farmis on kasutusel üks piimatakso veomootoriga ning teised varasemad mootorita variandid. Veomootoriga käru on neist muidugi kõigi lemmik, kuna liigub lihtsalt ning on teinud söötmise mugavaks ja meeldivaks. Loomade heaolule mõeldes on lautades kasutusel ka õõtsuvad sügamisharjad. „Väga oluline on pöörata tähelepanu karja tervisele, millest saab kõik alguse,“ kinnitab Heli Sadam.

Sadama hinnangul poleks kasutatavad tooted ja teenused üldse nii täiuslikud DeLavali tehniku Vaido Mastikuta, kellega on koostööd tehtud juba 18. aastat: „Meie koostöö toimib – mõtleme koos midagi välja ja leiame parimad lahendused. Vaido on alati olemas, leiab aega ning oskab ka õigeid asju soovitada. Tänu hoolimisele saab töö tehtud nii, et kõik on rahul!“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960