Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: 10 aastat DeLavali lüpsiroboteid Eestis

Fotod: 10 aastat DeLavali lüpsiroboteid Eestis
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eile oli kogunenud Männiku Piima farmi seltskond huvilisi, kes tulid vaatama nii farmi, kui uurima, millised on Männiku Piima kogemused DeLavali lüpsirobotite kasutamisel. Männiku Piim oli esimene farm Eestis, kes soetas endale sel ajal veel täiesti ainulaadsed lüpsirobotid. Oma toonast otsust ettevõtte juht Avo Samarüütel ei kahetse.

Juba 10 aastat on Männiku Piima farmis kasutusel DeLavali robotlüpsisüsteem VMS. Roboteid on laudakompleksi peale 5 tükki, mille abil lüpstakse 380 lehma keskmiselt 2,5 korda päevas. Piimatoodang lehma kohta on 11,6 tonni aastas ja see on aasta-aastalt paranenud. Toodang lehma kohta suurenes 2016. aastal 451 kg.

 

Männiku piimafarmis DeLavali tehnikat uudistamas.
Foto: Kristi Sepp

Paranenud on ka karja muud näitajad. Lisaks robotitele on Männiku Piimas kasutusel õigeaegselt inda avastada aitav DeLavali analüüsisüsteem Herd Navigator, ilma milleta farmi loomakasvatusjuht Helin Õkva kuidagi enam hakkama ei saaks, sest see süsteem kergendab oluliselt tööd ning muudab tööd tulemuslikumaks. Nii on keskmine poegimisvahemik farmis juba alla 400 päeva. Helin Õkva selgitas farmituuril kõigile huvilistele täpselt ära, kuidas see süsteem töötab ja mida antud andmetega peale saab hakata. 

Helin Õkva DeLavali analüüsisüsteemi Herd Navigator tööpõhimõtteid selgitamas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Männiku piimafarmi kogunenud külalisi võttis vastu DeLaval Eesti OÜ tegevjuht Reimo Viisma. Ta tänas nii külalisi tulemast, kui farmi rahvast sujuva koostöö eest ning tutvustas DeLavali firmat laiemalt. Nii saime me teada, et maailmas on DeLavali lüpsirobotid kasutusel juba 20 aastat, 10 viimast aastat siis ka meil Eestis.

Jari Virrankoski ja Reimo Viisma
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Jari Virrankoski Soome DeLavalist oli tulnud samuti meie farmereid tervitama. „Maailmas on suhtelised sarnased probleemid loomakasvatuses, mis Eestiski – loomade heaolu, efektiivne tootmine, karja järelkasvu suurendamine jne. DeLaval on üritanud otsida juba üle 130 aasta neile küsimustele vastuseid ja paremaid lahendusi, olles esindatud pea sajas riigis maailmas. Visiooniks on olnud firmal alati jätkusuutlik toidutoomine. Me investeerime igapäevaselt seadmearendusse suuri summasid, et püsida konkurentsis ja meie eesmärk on alati olnud see, et piimatootja saaks toota rohkem ja väiksemate kuludega. Männiku piim on väga hea näide integreeritud ja hästitöötavast süsteemist. Tänan Avo Samarüütlit meeldiva koostöö eest ja soovin edu farmile,“ lausus Virrankoski. 

Külalisi võõrustas ja oma tegemistest rääkis Männiku Piim OÜ juht Avo Samarüütel. „Männiku Piim on asutatud 1993. aastal. Alustasime 147 lehmaga. 25 aastat on läinud aega, et jõuda siiamaale, kus meil on 380 lehma. Robotite ost meie lauta tuli ausalt öeldes hetkeemotsiooni ajel, peale õppereisi USAsse oli pilt selge – meie farmi tulevad robotid. DeLavali robotite kasuks rääkis eelnev hea koostöö nende firmaga, olime nimelt kasutanud eelnevalt DeLavali lüpsiplatsi,“ rääkis Samarüütel. „Väga oluliseks pean ka hooldustiimi tööd – meil on personaalne hooldusmees Marko Urvik, kes hoiab tehnikal silma peal. Oleme tema tööga väga-väga rahul.“

Samarüütel on 10. aastat tagasi tehtud otsusega rahul. Kui nüüd on piima hind parem, siis kriisiajal saadi abi just sellest, et kasutati inimtööjõu asemel roboteid. „Robotitest veel niipalju, et kui hinnaga olid rasked ajad, siis ma julgen väita, et meie saime abi just robotitest, hoides kokku tööjõukuludelt,“ selgitas Samarüütel.

Vaata ka videoklippi DeLavali facebookist.

Avo Samarüütel oma farmikompleksi näitamas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Täpsemalt Männiku Piimas nähtust-kuuldust saad lugeda 31. oktoobril ilmuvast Äripäeva Põllu- ja metsamajanduse kuukirjast.

DeLaval Männiku piimas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960