17. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Venemaa nisutootjad saavad peaaegu kõik Egiptuse tellimused endale

Börs: Venemaa nisutootjad saavad peaaegu kõik Egiptuse tellimused endale
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: kehvem nõudlus survestab Euroopa teravilja; õliseemnete turg püsib volatiilne; riisihinnad hakkasid tõusma; turuosalised kardavad naftaturu korrektsiooni; bensiin hakkas odavnema.

Kehvem nõudlus survestab Euroopa teravilja

Euroopas survestas sellel nädalal teraviljade hindu kehvem nõudlus. Musta mere, USA ja Argentiina parem konkurentsivõime lisas õli tulle. Õliseemnete turg püsib aga volatiilne ja ettearvamatu, kirjutab agrimoney.

Euroopa teraviljade turg on sellel nädalal langenud, sest globaalsed fundamentaalnäitajad survestavad turgu. Euroopa Liidu eksport püsib küllaltki tagasihoidlik. Pehmet nisu on 7. novembri seisuga eksporditud vaid 7,63 miljonit tonni, mis on 25 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal.

Agressiivse hinnapoliitikaga Venemaa nisutootjad saavad peaaegu kõik Egiptuse tellimused endale.

Prantsusmaa põllumajandusministeerium vähendas Prantsusmaa pehme nisu toodanguprognoosi 37,5 miljoni tonnini (varasemalt 37,9 miljonit tonni). Pakkumine ei ole Euroopas aga kõige suurem probleem – selleks on hoopis nõudlus.

Praegune eksport on USA põllumajandusministeeriumi prognoosist 4-5 miljoni tonniga maas. Aafrikas oli hea aasta, aga Saksamaa nisu on küllaltki kehva kvaliteediga. See muudab ekspordi Euroopast jällegi keerulisemaks.

Hästi ei mõju ka dollari odavnemine – hiljuti kukkus dollar kolme kuu madalaima tasemeni.

Toidunisu hind langes nädalaga Euronext börsil 0,94 protsenti, 158,75 euroni tonnist.

Nisu hind
Foto: Äripäev AS

Õliseemnete turg püsib volatiilne

Novembri alguses hakkasid rapsiseemnete hinnad kallinema, aga nüüd on turgu tabanud korrektsioon, mis on kogu tõusu minema pühkinud.

Globaalselt peab Euroopa 2017-18 hooajal importima 3 miljonit tonni rapsiseemneid, suur osa sellest on Ukrainast juba kohale tulnud. Kardetakse, et rapsiõli võidakse alternatiivide vastu vahetama hakata.

Täpsemat põhjust hinnalanguseks aga ei olegi – tõenäoliselt olid hinnad eelnevatel nädalatel liiga kiiresti tõusnud. Turgu mõjutavad ka Ühendriigid, Brasiilia ja teised riigid.

Kindlasti peaks sellel aastal jälgima nõudlust ning toodang ei pruugigi nii tähtis olla. Nädalaga odavnes rapsiseemnete hind 0,5 protsenti, 378,75 euroni tonnist.

Riisihinnad hakkasid tõusma

Riisihinnad hakkasid Indias sellel nädalal kallinema, sest ülemaailmne nõudlus paraneb. Samas on ka toodang suur, mis piiras hinnatõusu, vahendab Reuters.

Indias tõusis riisi tonnihind 399-402 dollari vahemikku. „Bangladeshi ja Sri Lanka nõudlus paranes. Ka Aafrika ostjate huvi on suur,“ ütles Andhra Pradeshi piirkonna eksportija.

Tai Hom Mali riis võitis „Maailma parima riisi“ tiitli ning kauplejad võtsid seda kui sõnumit, et nõudlus riisi järele võib paraneda.

„Tai kirdepiirkonnas, kus Hom Mali riisi kasvatatakse, on toodang üleujutuste tõttu langenud. See on uus areng ja ma ootan, et hinnatõus jätkub,“ ütles Bangkokis tegutsev kaupleja.

Üleüldiselt on kauplejate sõnul nõudlus aga nõrk ja uus toodang jõuab turule selle kuu lõpus, mis võib hinnad uuesti langema panna.

Töötlemata riis kallines nädalaga aga 8,5 protsenti ja kvintal maksab 12,12 dollarit.

Riisi Hind
Foto: Äripäev AS

USAs kallines maisi hind 2,7 protsenti ja nisu lisas 2,9 protsenti. Kummagi buššel maksis reedeks vastavalt 3,5 ja 4,4 dollarit. Sojaubade hind langes 0,9 protsenti, 9,75 dollarini buššelist.

Kakao odavnes aga 3,5 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 2115 dollarit. Robusta kohv kallines 0,6 protsenti ja tonn maksab 1884 dollarit.

Turuosalised kardavad naftaturu korrektsiooni

Nafta hind hakkas selle nädala alguses odavnema, sest analüütikud hoiatavad nõudluse kasvukiiruse vähenemise eest, vahendab Reuters.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 3,3 protsenti ja WTI kukkus 2,2 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 62,01 ja 55,97 dollarit.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) teatas nädala alguses, et kuna eelolev talv tõotab tulla oodatust soojem, on oodata naftanõudluse kasvu alanemist. Samuti prognoosivad analüütikud, et kuna mitmed naftariigid on uue aasta alguses plaanimas toodangut tõsta, viitab ka see, et hind peaks suuna alla võtma.

IEA kärpis nii käesoleva kui ka järgmise aasta naftanõudluse kasvuprognoose 100 000 barreli võtta. Seega peaks tänavu naftanõudlus võrreldes eelmise aastaga kasvama 1,5 miljoni barreli võrra ning uuel aasta omakorda võrreldes käesoleva aastaga 1,3 miljoni barreli jagu.

USA valitsus andis eile teada, et detsembris peaks USA naftatootjate toodang tõusma 12. järjestikust kuud järjest, sedapuhku 80 000 barreli jagu päevas.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 5,7 protsenti, 596,75 dollarini tonnist. Viimasel ajal on bensiini hind olnud väga volatiilne ja seda on näha ka tanklates.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960