Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus lubas Estoveril piknikupulki müüa

Kohus lubas Estoveril piknikupulki müüa
Foto: Estover
Harju maakohus jättis rahuldamata Leedu firma Žemaitijos Pienas kaebuse, milles väideti, et enda kaupa piknikupulkadeks nimetav Estover rikub leedukate kaubamärgiõigusi.

Pik-Nik ja Pik-Nik Kids kaubamärkide all juustupulki müüvad leedukad leidsid, et Estoveri tooted nimega Piknikupulgad ning Hiirte juustu piknikupulgad rikuvad firma kaubamärgiõigusi.

Harju maakohus leidis eilses vaheotsuses, et Žemaitijos Pienase kaubamärgiõigusi pole rikutud ning seetõttu jäi rahuldama leedukate nõue rikkumise tuvastamiseks. Kuna kohus nõude põhjendatust ei tunnustanud, siis maakohus seda enam edasi ei menetle. Küll aga saab otsuse kuu aja jooksul ringkonnakohtusse edasi kaevata.

Kohus märkis, et kaubamärgid erinevad nii visuaalselt kui foneetiliselt, kusjuures erinevused paistavad kohe välja. Kirjad on eri värvides, eri suurusega ja eri šriftis tähtedega. Foneetiliselt pole need samuti liialt sarnased – on ju kaubamärk „piknikupulgad“, mitte „piknik“ ning vaid esimese kuue tähe esiletõstmine pole kuidagi põgjendatud.

Otsuses seisab ka, et iseenesest ei tähenda „pik-nik“ eesti keeles mitte midagi, kuna sõna „piknik“ kirjutatakse ilma sidekriipsuta. Nimelt on sidekriips eesti keeles laialdaselt kasutatav märk, mida tarbija kohe märkab, kuna sel on kindel tähendus.

Veel märkis kohus, et erinevalt leedukate väidetust ei saa järeldada, et sõna „piknikupulgad“ viitab tingimata juustupulkadele. Ehkki Estoveri kaup seda tõesti on, võiks samamoodi kirjeldada iseenesest muid pulgakujulisi tooteid, näiteks küpsiseid või lihatooteid, mida saab piknikul suupistena kasutada.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960