Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salvesti suur plaan

Betlemi sõnul on laiem eesmärk see, et Salvest saaks ka tulevikus parimaid töötajaid valida
Foto: Raul Mee / Äripäev AS
Eesti toidutootja Salvesti kasvuplaan näeb ette, et müügitulu kerkib 2030. aastaks 50 miljoni euroni ja ettevõttest saab tööstusharu hinnatuim tööandja.

Kui Salvesti plaanid realiseeruvad, tähendab see, et müügitulu kolmekordistub 12 aastaga - praegu on ettevõtte aastakäive 17 miljoni euro kandis. 

Kuid eesmärke on teisigi. Näiteks tahab Salvest jõuda sinnamaani, et protsessid oleksid eeskujuks ka teistele ettevõtetele. Plaanis on saada ka tööstusharu hinnatuimaks tööandjaks ja parimaks palgamaksjaks. Ettevõtte juhi Lauri Betlemi sõnul on laiem eesmärk see, et Salvest saaks ka tulevikus parimaid töötajaid valida.

Järgmine siht, mida Salvest peab suurimaks, on saada esimeseks alternatiiviks kodus valmistatud toidule. "Kui on valida, kas hakkad ise kartulit koorima või peeti keetma, siis võiks klient selle asemel Salvesti purgi valida," rääkis Betlem Toiduliidu ja Kaupmeeste Liidu Koostöökonverentsil.

SALVEST AS

Toodab valmistoitu - moose, lastetoitu, aedvilju

Asutatud 1946

Omanik Veljo Ipits (100%)

Toodangumaht 7000 tonni

Müügitulu 18 mln eurot (2016, kasvas aastaga 16,3%)

Ärikasum 2,8 mln eurot (2016, kasvas aastaga 8,7%)

Töötajaid 175

Kvaliteedisertifikaadid ja printsiibid: IFS (tase A), ISO 22000:2005; ISO 9001:2008 ja mahetootja tunnustus

 

Täielik ülevaade toorainetest

Betlem selgitas, et Salvest on praegu veel piisavalt väike ettevõte ja eristub suurtest korporatsioonidest rahvusvahelisel tasandil. Ettevõtte peab tema sõnul saama läbipaistvamaks ning pakkuma turvalisi ja maailma parandavaid tooteid. Kui täna on ettevõttel lähedased suhted kodumaise tooraine kasvatajatega, siis edaspidi tahab ettevõte omada 100%-list ülevaadet ka kõikide muude toorainete osalt ehk kes ja kus seda kasvatab ning kuidas ta seda täpselt teeb. "Suurettevõtted ei saa seda kunagi teha. Väikeettevõttena on võimalik siin eristuda," lisas Betlem.

Veel soovib Salvest, et kõik partnerid vastaksid eetikakoodeksile. "See on põhimõte, mida tahame, et partnerid jälgiksid," sõnas Betlem. 

Samuti kavatseb Salvest maksimeerida mahetooraine osakaalu. Ettevõttel on põhimõte, et uus toode peaks kuidagi maailma paremaks muutma. "Kui midagi uut turule toome, siis keskendume sellele, kuidas see toode maailma paremaks muudab. See peab kas rahuldama täiesti uut tarbija vajadust või olema juba eksisteerivatest toodetest parema koostise ja pakendiga," jätkas ta ja lisas, et loomulikult tuleb osata seada prioriteete, sest kõigega ei jõua korraga tegeleda. 

Mõõdavad lisandväärtust

Salvest kasutab mõõdikuna lisandväärtust töötaja kohta, sest nii on Betlemi sõnul end hea teistega võrrelda. Lisandväärtuse osas pole juhi sõnul midagi häbeneda, kuid see võiks siiski palju parem olla.

Veel on ettevõttel plaanis vähendada väärtusahela kadusid 50% ja siin vaadatakse üle nii IT-süsteemid, KPI-d ja aruandlus kui kasutatakse ka siseaudiitoreid. Plaanis on vähendada ka puhta vee ja energia kasutust 50%.

Palk tööstusharu parimaks

Salvest tahab saada toidutööstuse hinnatuimaks tööandjaks. "Me pidevalt ja tugevalt panustame töötajate ja kogukonna heaolu parendamisse. Siin tuleb kogu aeg tegeleda ennetustööga, sest tagantjärele tegutsemine võib olla väga kallis," mainis Betlem.

Palgatase on Salvestis Betlemi hinnangul ka täna toidutööstuse keskmine, kuid kindlasti võiks see olla parem. "Pikas plaanis soovime kõikidel tasanditel jõuda tööstusharu parima töötasuni. Selleks analüüsime igal aastal sektorit ja korrigeerime vajadusel tasusid," jätkas ettevõtte juht.

Erilist tähelepanu pöörab ettevõte koolitustele. Koolitusvajadust on kaardistatud nüüdseks juba kaks aastat ja see sünnib suuresti koostöös iga töötajaga eraldi. Arenguvestluste tulemusel tekib koolitusplaan, kuid tavaliselt kipub see sinnapaika jääma ega realiseeru nii, nagu peaks. "Meil on praegu nii, et personalijuht jälgib, et see plaan saaks hiljem ka ellu viidud," lisas Betlem.

Üks elementaarsemaid eesmärke on 0 tööõnnetust ja 100% isikukaitsevahendite kasutamine.

Hüvesid jagub

Salvest on alustanud ka töötajate rahulolu-uuringuga ja loodab igal aastal rahulolu kasvatada. Selle nimel teeb ettevõte mitmeid tegevusi ja investeeringuid. Juba praegu pakub Salvest oma töötajatele erinevaid hüvesid. Näiteks prillikompensatsiooni, massööriteenust ja taksokompensatsiooni, kui ühistransport enam ei sõida. "Järgmisest aastast tahame kasutusele võtta SportID süsteemi. Investeerisime ka olmeruumidesse pea 60 000 eurot."

Salvest tahab seista ka kogukonna eest. "Otsustasime, et tahame olla peamiseks partneriks kogukonna ürituste korraldamisel. Toetame nõrgemaid ja rahvasporti. Täna näiteks oleme partneriks Tartu maratonidel ning toetame Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi," jätkas Betlem ja lisas, et Salvest saab igal nädalal tuleb umbes kolm sponsorluse päringut. "Kui sul on poliitika paigas, siis on ka eitavaid otsuseid lihtsam põhjendada."

 

Maarit Eerme

kaubandus.ee juhtÄripäev AS

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960