Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mangeni farmis oli asjalik õppepäev

Mangeni farmis oli asjalik õppepäev
Foto: Annela Nairis
Reedel 19. jaanuaril korraldas Oilseeds Tehnika Viljandimaal Mangen PM farmis Keenan söödamikseri õppepäeva. Kohale saabunutele tutvustati nii teoreetiliselt kui ka praktiliselt tänapäevase söödamikseri kasutamise kogemusi Eesti suurfarmis ja toodi välja selgeid argumente, mis on aidanud piimatootmist efektiivsemaks muuta.

Keenan mikserid on välja töötatud Iirimaal ja olnud tootmises juba üle kolmekümne aasta. Nendel mikseritel on ainulaadne sööda segamise süsteem, kus klassikaliste tigude asemel kasutatakse labadega hasplit, mis tekitab väga ühtlaselt läbi segatud ja koheva sööda. Keenaniga saab kindel olla, et nii söötmise alguses, keskel kui ka lõpus on loomadele etteantav sööt hästi segatud ja samade näitajatega.

„Alguses oli meil nagu väike võrdluskatse. Samal söödalaval oli ühele poolele tehtud segu meie vana mikseriga ja teisel poolel uue Keenaniga. Sedasi tuli eriti hästi välja nende masinate töötulemuse erinevus – Keenani kasuks,“ täpsustab Mangeni loomakasvatusjuht Terje Päll.

Mangeni farmis on uut söödamikserit kasutatud juba pool aastat.
Foto: Annela Nairis

Mangeni farmis on uut söödamikserit kasutatud juba pool aastat ja selle perioodi piimatootmise näitajates on selgelt nähtav positiivne muudatus. Suurenenud on nii piimatoodang kui ka piima komponentide näitajad. Üheks tähtsamaks indikaatoriks peab tegevjuht Meelis Venno piima rasvasisalduse suurenemist, mis on ettevõttele selgelt suurema sissetuleku allikas. Keenan mikseril on kaasaegne söödaraatsioonide, kaalumise ja infovahetuse programm InTouch, mille abil peetakse ka söötmiskulude arvestust. Pidevalt serverisse saadetavate andmete põhjal saab täiesti kindlalt väita, et Keenan mikser on aidanud parandada söödaväärindust, ehk igast kilost kuivainest nii kilodena arvestatuna kui ka rahasse ümberarvestatuna saadakse täna rohkem piima ehk lisatulu.

Pilleriin Puskar ja Meelis Venno Keenani miksereid tutvustamas
Foto: Oilseeds Tehnika OÜ

„Siin pole midagi mõelda,“ ütles Venno. „Võrreldes enne kasutatud iseliikuva ja iselaadiva söödamikseriga on meil päevane kütusekulu nüüd 60 liitrit väiksem! Siin on arvestatud nii laaduri kui ka mikserit vedava traktori kütusekulud.“

Mangeni PM on Eestis üks suuremaid piimatootjaid. Ettevõttes on 1750 lüpsilehma ja keskmine päeva piimatoodang viimastel kuudel  lehma kohta täna on 34 kg.

Keenan söödamiksereid müüb Eestis Oilseeds Tehnika OÜ koostöös tootjafirma kohaliku esindaja Alltech Eesit OÜ-ga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960