• 28.02.18, 09:57
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Venemaa toidueksport kasvas 25 protsenti

Venemaa toidueksport suurenes mullu järsult, mida vedas eelkõige nisueksport, vahendab Bloomberg.
Ekspordimahtude kasvule aitasid kaasa ka kõrgemad nisuhinnad
  • Ekspordimahtude kasvule aitasid kaasa ka kõrgemad nisuhinnad
  • Foto: Postimees/Scanpix
Venemaa toidueksport kasvas 2017. aastal 25 protsenti, 19 miljardi dollarini. See on kõrgeim tase alates 2012. aastast, selgub Venemaa Ekspordikeskuse andmetest. Peamiselt juhtisid kasvu nisu ja külmetatud kala ekspordi suurenemine. Ka suhkru eksport tõusis järsult.
Maailma suurim nisueksportija on viimastel aastatel oma turuosa suurendanud, sest tootmine kasvab ning hinnad on maailmaturul konkurentsivõimelised. Umbes pool maailma riikides ostavad nisu Venemaalt. Riik püüab praegu ka oma sõltuvust toiduimpordist vähendada, sest lääneriikidele on kehtestatud vastusanktsioonid.
Ekspordimahtude kasvule aitasid kaasa ka kõrgemad nisuhinnad, ütles Moskvas tegutseva konsultatsioonifirma SovEconi konsultant Andrey Sizov.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Nisuturul on Venemaa domineerinud eelkõige müüki Egiptusesse. Riik impordib väga palju nisu, et toita 95 miljonit elanikku. Põhja-Aafrika riigist sai mullu Venemaa toidu suurim importija. Enne kandis seda tiitlit Hiina.
Autor: Mait Kraun, kaasautor

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele