Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. märts 2018

Investeering: Varudi mõis avas uue lüpsifarmi

Varudi mõis avas uue lüpsifarmi
Autor: Priit Putko / Rakvere Piimaühistu
27. märtsil avas Varudi Mõis OÜ uue ja kaasaegse lüpsilauda. Laut mahutab 300 looma ja ettevõtte investeeris kogu kompleksi üle 1,8 miljoni euro.

Ettevõtte juhi Toomas Laose sõnul oli investeering vajalik, sest muudmoodi lihtsalt enam ei saanud. „Meie jaoks muud varianti lihtsalt ei olnud. Eelnevalt olid loomad kahes laudas ja üks neist oli rendipind. Ka loomade pidamistingimused vajasid parendamist. Nii otsustasin koos õdedega, et võtame riski ja teeme uue lauda. Finantseerimisel saime abi ka PRIAlt 497 000 euro ulatuses ja lisaks investeerisime ise 10 %, laenuga aitasid Swedbank ja MES – kõik kokku läks maksma 1,85 miljonit eurot + käibemaks,“ sõnas Laos.

Uus farm 300le loomale
Autor: Priit Putko / Rakvere Piimaühistu

Suure investeeringuga valmis täiesti uus laudakompleks, kus hetkel 240 lüpsilehma ja ülejäänud on noorkari. „Hoone ehituse peatöövõtjaks oli Nordecon Betoon AS. Lüpsiplats on meil Eestis ainulaadne – sellist veel kellelgi teisel ei ole. Tegu on Tiidumäe Grupi poolt paigaldatud Fullwood lüpsiplatsiga. 2x12 paralleellüpsiplats on omalaadne sellepoolest, et on täiesti müravaba. Kogu tehnika asetseb keldris ja loomad saavad lüpstud vaikuses, ilma lärmita. Lauda olmeruume ja lüpsiala köetakse piima jääksoojusega. Loomade inna ja piima kvaliteedi jälgimisel kasutatakse Fullwoodi Crystal tarkvara. Muu farmi sisustuse – lõastuse, kardinad, katuseharja, madratsid, lägasüsteemid ja sööda ettelükkamise roboti paigaldas Latter OÜ,“ rääkis Laos ja täpsustas, et Nordecon Betooni poolt sai tehtud ka 2 silohoidlat ja 10 000 m3 betoonist lägamahuti.

Lüpsiplatsi tehnika asub platsi all olevas keldris.
Autor: Priit Putko / Rakvere Piimaühistu

Varudi Mõis teeb loomadele silo ise, kasutuses on firmal 500 hektarit maad. „Koos naabriga teeme põldude viljavaheldust. Teravilja loomadele aga ostame sisse,“ ütles Laos.

Varudi Mõis OÜ on nii Rakvere Piimaühistu kui ka Rakvere Lihaühistu liige ja müüb kogu enda poolt toodetava toorpiima Rakvere Piimaühistule, mis siis selle müüb edasi Epiko TÜ-le.Küsimusele, mida ettevõtja arvab sellest, et tema piim võib minna hoopis Lätti või Leetu, vastas Laos, et eks see natuke kurb ole. „Tahaks jah, et Eesti piimatootjad suudaks koos ühiselt luua ühe ja tugeva piimaühistu koos ühistulise piimatööstusega ja kohapeal toorpiima väärindada. Aga eks see koostöö ole meil vaevaline,“ arvas Laos

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751