Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putko: Teenustepakett, mida pakume, peab rahuldama iga loomakasvataja nõudmised

Priit Putko: Teenustepakett mida pakume, peab rahuldama iga loomakasvataja nõudmised
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Rakvere Piimaühistu on viimastel aastatel palju panustanud teenuste väljaarendamisesse. Piimakarjakasvatajatele pakutakse just seda, mida loomakasvatuses reaalselt vajatakse - maisikülvist raviteenusteni välja. Teenuste väljaarendamisel võetakse farmi kui tervikut ja pigem tegeletakse ennetuse ja koolitustega, kui lihtsalt „tule kustutamisega“.

Rakvere Piimaühistu koondab enda alla 23 Lääne-Virumaal piimaveisekasvatusega tegelevat ettevõtet, koondades suurt osa maakonna toorpiimatootmisest. Ühistul on 19 liiget ning lisaks müüvad 4 ettevõtet toorpiima Rakvere Piimaühistule. Ühistu poolt kokku ostetav päevane toorpiima kogutoodang on umbes 100 tonni ja selle toodavad ligikaudu 4 000 lehma. Rakvere Piimaühistu müüb kogu enda poolt kokku ostetava piima Epiko TÜ kaudu.

Rakvere Piimaühistu juhataja Priit Putko mainib, et nende, juba 25 aastat toiminud ühistu, on olnud stabiilse ja järjepideva arenguga ning väga edumeelne, aga teha on veel väga palju. "Oleme Epiko TÜ ühed asutajaliikmed, selle ühistu kaudu müüakse kogu Rakvere Piimaühistu poolt kokku ostetav toorpiim ja oleme läbi Epiko TÜ kaasatud ka MilkEst ASi piimatööstuse projekti. Lisaks oleme Farm In TÜ liikmed, mis on Eesti põllumajandustootjatele kuuluv sisendite ostu keskühistu. Rakvere Piimaühistu on üks Farm In Productions OÜ osanikest, mis plaanib rajada Imaverre rapsiseemnetöötlemise tehase, mis annab meie liikmetele võimaluse müüa sinna oma toodetud rapsiseemne, aga ka osta oma vajadustele ja nõudmistele toodetud rapsikooki," rääkis Putko.

Mitmed ühistu liikmed on asunud ehitama uusi lautu. Viimase aasta jooksul on õnnestunud edukalt välja tulla ligemale kaks aastat kestnud piimanduskriisist, kuid eks lõplik taastumine sellest võtab veel aega. On suudetud efektiivselt majandada, täiendatud on karja ja nüüd on valmimas lausa mitu uut või renoveeritud farmikompleksi. "Lääne-Virumaal ringi sõites on tõesti näha, et meie tootjad panustavad oma farmide laiendamisesse. Kohe on valmis saamas kaks uut farmi Vetiku S.T OÜl. Lepikus OÜ ehitab samuti kaht uut laudahoonet, Varudi Mõis OÜ rajab uue piimafarmi, Kohala SF OÜ on pärast omanikuvahetust oluliselt laiendamas oma tegevust," tõi Putko näiteid.

Putko rõhutas, et kõik need ettevõtjad on tublid ja edukad majandajad, ka on nende puhul tore see, et mitmete nende tootjate peredes on nende lapsed sama tee valinud, ehk tulemas on uus ja tegus põlvkond, kes maaelus näeb võimalusi.

Putko lisas, et nii Vetiku S.T OÜ, Varudi Mõis OÜ ja Lepiku OÜ on saanud abi ka PRIA-st ja ka pangad on hakanud taas huvi ilmutama koostöö vastu, sest nähakse, et tegijad saavad ka raskel ajal hakkama ja toidutootmine ei kao kuhugi. "Investeeringud, uute tootmisvõimaluste ärakasutamine ja piima tootmismahu kasvatamine, peaks seatud eesmärkide kohaselt järgmise aasta jooksul päevast piimatoodangut tõstma 20-25 tonni," lisas ta.

Uus seade teeb piimatootja elu kergemaks

Ühiselt maisi kasvatama. Tänavu soetas ühistu endale kõik vajaliku maisi külvi- ja vaheltharimisteenuse pakkumiseks. "Ostsime traktori, maisikülviku ja vaheltharimisseadmed ning pakkusime oma liikmetele nii maisi külvi- kui ka vaheltharimisteenust. Maha sai külvatud tänavu 650 hektarit maisi liikmete põldudele. Et meie  kahel liikmel on olemas ka maisisilo valmistamise tehnika, siis nende abil saab maha külvatud mais ka koristatud. Osad liikmed ostavad ka Voore Farm Teenused OÜ-lt maisi koristusteenust," on Putko rahul, sest kevadel võetud kaalutletud ja teadlikud riskid on ennast õigustanud.

Farm kui tervik. Rakvere Piimaühistu on mitmeid aastaid panustanud erinevate teenuste väljaarendamisesse, mis mõeldud nii oma liikmetele kui ka teistele ühistuvälistele klientidele. Pakutakse väga palju erinevaid teenuseid, mida üks loomakasvataja vajab. "Tööl on meil täiskohaga 2 veterinaararsti, 1 veterinaararsti assistent ja 1 sõravärkija. Nõuande ja koolituse poolega aitab meil lisaks tegelda praegu lapsehoolduspuhkusel olev veterinaararst, kes viienda inimesena kuulub hetkel ühistu veterinaarvaldkonna meeskonda. Selle tiimiga saame pakkuda erinevaid teenuseid, näiteks profülaktilist- ja ravivärkimist, ultraheli, erinevate proovide võtmist veistelt, erinevat ravi, seemendust ja nüüd ka söödaanalüüsimist," sõnas Putko, kuid ühiselt seatud eesmärk on aga veelgi suurem. "Oleme pannud paika enda jaoks visiooni, et me ei taha olla lihtsalt need, kes esinevaid haigusjuhtumeid ravivad ning kes käivad farmis kohal vaid siis kui häda juba käes. Tahame olla kliendile heaks partneriks, panna koos paika farmi eesmärgid kogu karjale, tegeleda nõustamise ja huvi korral kliendi koolitusega, sest on tegevusi, mida meie klient saaks ise teha kui töövahendid ja oskused on olemas."

Putko ütles, et laiemas plaanis on Eestis veterinaariateenuste pool suhteliselt nõrk, kas pole veterinaararste ja kui neid on, siis paremad on neist ülekoormatud või pole olemas kaasaegseid vajalikke töövahendeid. "Meie oleme panustanud väga palju rahalisi vahendeid viimaste aastate jooksul just töövahenditesse, oleme ostnud vajaliku tehnika, kuid mitmed investeeringud vajavad veel ellu viimist. Viimane suurem investeering oli söödaanalüsaator X-NIR, mis oma mobiilsuses võimaldab kiirelt sööda kvaliteeti ja koostist määrata. Veel on olemas vereproovide ja somaatiliste rakkude analüüsiks seadmed, ultraheliseade, Eestis üks kaasaegsemaid täishüdraulilisi sõravärkimispukke ja palju muud ka. Kui vaatame, et nüüd on nagu kõik olemas, siis selgub, et on ikka ja jälle midagi veel vaja. Nii näiteks on plaanis lähiajal osta mikroskoop proovide tegemiseks ja üks mobiilsem, väiksem ravivärkimiseks ning looma läbivaatamiseks vajaminev pukk. Ning ka meie ultraheliaparaat vajab kaasaegsema vastu väljavahetamist ja praeguste plaanide kohaselt toimub see juba järgmise aasta alguses."

Nii on tehtud veterinaarvaldkonna teenuste arendamise poole pealt ära suur töö ja seeläbi on võitnud kõik ühistu liikmed. "Neile lisaks pakume oma teenuseid ka mitteliikmetele, kes asuvad peamiselt kas Lääne- või Ida-Virumaal. Viimase poole aasta jooksul on uusi kliente päris palju juurde tulnud. Meie oleme valmis enda tööpiirkonda laiendama, meeskond on meil hea ja kui turul vajadus on, siis oleme nõus uusi kliente juurde võtma ning vajadusel oma meeskonda suurendama."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960