Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühistuline piimatööstus kerkib Paidesse

Jaanus Murakas: Ühistuline piimatööstus kerkib Paidesse
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti piimaühistutele ja farmeritele kuuluma hakkav uus ekspordile suunatud piimatööstus ehitatakse Paidesse. Kuigi valida oli viie-kuue koha vahel ja lisaks Paidele algatati detailplaneering ka Lääne-Virumaal Sõmeru vallas, sai valikul määravaks puhastusseadmete ja katlamaja lähedus.

Ühistulise piimatööstuse eestvedaja Jaanus Murakas ütles eile "Aktuaalsele kaamerale", et maaküsimused on lõpuks lahenenud ja kõrgtehnoloogiline, ennekõike aga ekspordile suunatud piimatööstus kerkib just Paidesse.

Tõsi, ka Paides oli raskusi vajalike maatükkide kokkuostmisel. Ühe garaažiühistuga kaubale ei saadudki.

"See oli tõesti see, mille taga me ootasime. Nüüd me leidsime lahenduse, kuidas ilma garaažikooperatiive kaasamata see projekt ikkagi Paides ellu viia. Täna me räägime detailplaneeringust 12 hektarile. Muud kommunikatsioonid, nii puhastusseadmete võimekus Paides kui ka koostootmisjaama lähedus sellele kinnistule, osutusid kaalukeeleks valiku tegemisel," selgitas Murakas.

Uue tehase piima ümbertöötlemise võimsus on tuhat tonni ööpäevas. Projekti hinnanguline maksumus on 90 miljonit eurot.

Tehase ala detailplaneeringu eskiisiga saab juba tutvuda Paide linnavalitsuses. Avalik arutelu on 14. novembril.

"Ettepanekuid saab teha seni, kuni on detailplaneering vastu võetud, kinnitatud ja kehtestatud. Orienteeruvalt märtsi keskel peaks olema kõik ühelpool," kinnitas Paide abilinnapea Siret Pihelgas.

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751