Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veel üks miljardiline tselluloositehas Soome tulemas

Äänekoski tselluloositehas Soomes
Foto: Metsä Group
Metsanduskontserni Metsä Group kuuluv Metsä Fibre alustab uurimist, kuidas uuendada Kemi tselluloositehast, üks võimalus on ehitada täiesti uus tehas.

Uue tehase hind ulatuks tõenäoliselt üle miljardi euro, kirjutab Helsingin Sanomat. Tehas oleks Metsä Groupi Äänekoski tehase suurusjärgus, mis on Euroopa kõigi aegade suurim metsatööstusinvesteering.

Teine kaalumisel olev variant on pikendada praeguse tehase elu, uuendades võimalikult palju tehase üksusi. Siis püsiks toodangu maht ja toorainevajadus praeguses mõõdus. Seegi läheks maksma ligikaudu miljard eurot.

Küsimuse all on praegu esialgsed uuringud, investeerimisotsust pole veel tehtud. Uuringutega selgitatakse välja tooraine kättesaadavus, aga ka Kemi tööstusliku infrastruktuuri ja logistika võimalused.

Boreal Bioref teatas märtsis, et Hiina metsandusfirma Shanying ostab ettevõttes enamusosaluse ja võtab oma kätte ka Kemijärvile kavandatava tehase juhtimise, mille ehitustööd peaksid algama juba suvel. Tehase valmimisajaks on planeeritud aasta 2020 ja see läheb maksma 950 miljonit eurot.

Sel kevadel andis ka Finnpulp teada, et nende plaan ehitada Kuopiosse okaspuutselluloosi- ja biotoodete tehas on sammu võrra edasi liikunud. Ettevõte otsustas tehase planeerimise, kui selle üheks omanikuks sai Hiina pehme paberi valmistaja Hengan International. Tehase hind on 1,4 miljardit eurot.

Tselluloositehaseid on planeeritud ka Paltamo ja Haapajärvi piirkonda, aga need on alles algusjärgus.

Metsä Groupi esialgsed uuringud võivad kesta kuni järgmise aasta suveni, mil tehakse otsus taotleda keskkonnalube. Ametisse on palgatud Timo Merikallio, kes vastutas ka Äänekoski tehase planeerimise ja ehitamise eest.

Kemi tehase praegune okaspuu- ja lehtpuutselluloosi toomise võimsus on 620 000 tonni aastas. Tehas kasutab aastas üle 3 miljoni kuupmeetri puitu. Koos puidu hankimise ja muude kõrvaltegevustega saab tööd 1500 inimest. Tehase tehnoloogia on pärit 1980. aastatest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960