Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toiduahela riskihindamist soovitakse muuta läbipaistvamaks

Toiduahela riskihindamist soovitakse muuta läbipaistvamaks
Foto: Äripäev AS
Euroopa Komisjon on algatanud seadusandliku ettepaneku Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusele, mis hõlmab Euroopa Liidu toiduahela riskihindamise läbipaistvust ja jätkusuutlikkust. Määruse eelnõu peamine eesmärk on toiduahela riskihindamise läbipaistvuse suurendamine ja jätkusuutlikkuse tagamine.

„Euroopa Komisjoni üheks olulisemaks ettepanekuks on riskihindamise protsessi senisest läbipaistvamaks muutmine läbi avalikkusele parema ligipääsu võimaldamise riskihinnangutes kasutatavatele andmetele,” ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Samuti rõhutatakse vajadust liikmesriikide teadlaste senisest suuremale kaasamisele riskide hindamisse, selle protsessi parema juhtimise ning riskikommunikatsiooni järele.”

Rohkem informatsiooni Euroopa Komisjoni kodulehelt

HEA TEADA

EL Toiduseadus (Määrus (EÜ) nr 178/2002; General Food Law) on kogu „põllult lauani” toiduahela ohutust reguleeriv oluline õigusakt, millega sätestatakse toidualaste õigusnormide üldised põhimõtted, sh 3 komponendist (riskihindamine, riskijuhtimine ja riskikommunikatsioon) koosnev riskianalüüsi põhimõte, ning asutati sõltumatu riskihindamisasutus ? Euroopa Toiduohutusamet.2018. aasta 23. jaanuarist kuni 20. märtsini toimus avalik konsultatsioon, mis näitas, et avalikkus ja huvitatud osapooled tunnustavad Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) riskihinnangu tegemisel kasutatavate tööstuse tehtud uuringute avalikustamise vajalikkust ning olulisust EL toiduahela riskihindamise usaldusväärsuse tagamisel.Komisjoni algatuse olulisemad ettepanekud:

Rohkem läbipaistvust, parem ligipääs andmetele.Usaldusväärsemad ja sõltumatud uuringud.Parem juhtimine.Efektiivne riskikommunikatsioon.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960