Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsagrupp kasvatas kõvasti käivet

Metsaraie äri õitseb
Foto: Äripäev AS
Võrdselt Urmas Rahnelile ja Toomas Aabile kuuluv metsaraiefirma Metsagrupp kasvatas mullu müüki kolmandiku jagu, kuna metsamaterjali järgi on nõudlus kõrge.

Eelmisel aastal teenis mulluses Äripäeva Rikaste TOPis 194.-195. kohta jaganud äripartneritele kuuluv Metsagrupp 5,4 miljonit eurot käivet, samas kui aasta varem oli 4 miljonit eurot. Nõudluse kasvu toel tõusnud käibest moodustas 76% ümarmetsamaterjali müük. Kõik müüdud puit oli pärit omaraiest.

Ümarmetsamaterjali langetati 2017.aastal 94 000 tm ja 2016.aastal 74 000 tm, võrreldes eelmise aastaga kasvas raiemaht 20 000 tm võrra. Ettevõtte puhaskasumiks kujunes aruandeaastal 4 miljonit eurot, kasum kasvas eelmise aastaga võrreldes 11,3%.

“Kasumi suurenemine võrreldes varasema aastaga on tingitud puiduhindade tõusust ning kinnisvarainvesteeringute ja bioloogilise vara ümerhindlusest õiglasele väärtusele,” selgitas juhatus aruandes.

Eelmise aasta lõpu seisuga on ettevõttel 24 400 hektarit maad, millest metsa- ja muud maad on 11 900 ning haritavat ja looduslikku rohumaad 12 500 hektari jagu. Mullu investeeriti kinnistutesse 3,8 miljonit eurot.

Metsagrupil oli nii mullu kui ka tunamullu 17 töötajat, ent palgafond suurenes siiski 357 000 euro juurest 393 000 euroni. Keskmiselt oli ühe töötaja kohta brutotasu kuus 1927 eurot.

Enamiku kasumist otsustasid Rahnel ja Aab suunata jaotamata kasumi hulka, mille suuruseks jääb pärast otsust 35,5 miljonit. Siiski otsustati võtta ka 40 000 eurot dividendi, mis teeb mõlema omaniku saagiks täpselt 20 000 eurot.

Metsagruppi põhitegevus on metsakinnistute ostmine, metsa ülestöötamine ja ümarpuidu müük. Ümarpuidu tootmine toimub ettevõttele kuuluvatelt kinnistutelt. Ettevõte tegeleb ka kinnisvara (maatulundusmaa) ostu ja haldamisega ning põllumajandusega.

Äripäev AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960