Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sanlind tahab hakata majutusteenust pakkuma

Sanlind kanalad
Foto: Postimees/Scanpix
Andres Puksovile kuuluv teraviljakasvatus-linnufarm Sanlind suutis mullu müüki suurendada, ent kaotas kasumis. Järgmiseks aastaks on firmal aga plaan hakata tegelema veel ühe uue valdkonnaga.

Firma käive kasvas mullu 4,4%, 3,1 miljonile eurole. Puhaskasum kahanes samas 804 000 eurolt 618 000 eurole.

Sanlinnu põhilised tegevusalad on linnukasvatus ja teraviljakasvatus. Teravilja ja rapsi kasvatatakse peamiselt munakanadele jõusööda valmistamiseks, samuti pressitakse rapsist välja õli ja söödaks läheb nii rapsioõli kui ka srott. Lisaks ostetakse sööda sisse muid komponente: sojat, vitamiinide segu (kanade täiendsegu), kalajahu ja muud, selgitab firma aastaaruandes enda äri.

Toodetud kanamunad on peamine OÜ Sanlind müügiartikkel. Munad sorteerib ja pakendab firma ise ning veab need ka oma autodega klientidele kohale.

“Kui eelnevatel aastatel toimus enamik müügist OÜ Sanlind ja Peri POÜ ühise turustusfirma-Viru Muna OÜ kaudu, siis 2014.a. kevadel katkestas Viru Muna OÜ tegevuse ning kliendid jaotati ära. Sanlind OÜ kõige suuremaks kliendiks on Coop Eesti Keskühistu. Eks ise tuleb nüüd rohkem klientide otsimisega tegeleda,” kirjeldas juhtkond turustuskanaleid.

Eelmise aasta suuremaks investeeringuks oli vabapidamisel kanala number 4 ehituse lõpetamine ja ettekasvatuskanala ehituse jätkamine. Jätkati ehitustöid Lemmeranna kinnistul. Jätkusuutlikkuse tagamiseks soetati põlluharimise tehnikat.

Järgmise aasta suuremateks investeeringuteks on planeeritud lõpetada ettekasvatuskanala ehitus ja osta seadmed kanalasse number 4. “Jätkame ehitustöid Lemmeranna kinnistul, et seal tulevikus majutusteenust pakkuma hakata,” kirjeldab firma tulevikuplaane.

Firmal oli mullu 15 töötajat, kelle palgakulu oli ligi 190 000 eurot, samas kui aasta varem oli 14 töötaja palgakulu 156 000 euro ligi. Ühe töötaja keskmine brutokuutasu oli ligikaudu 1055 eurot.

Sanlinnu ainus omanik on mulluses Äripäeva Rikaste TOPis 422. koha saavutanud Andres Puksov. Dividende ta firmast võtta ei soovi, ent tulevikus on tal selleks tublisti võimalust - jaotamata kasumit on firmal üle 8,8 miljoni euro.

Äripäev AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960