Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salvest pani purki pea 1200 tonni kodumaiseid kurke

Kurgid
Foto: Liisi Laanemäe
Harukordselt soe suvi soosis sel aastal kurgikasvatajaid, tänu millele töötles Salvest ühtekokku üle 1300 tonni ehk 1,5 miljonit purgitäit kurke. Nendest enamik jõuavad kodumaise tarbija toidulauale.

Salvesti müügi- ja turundusjuht Triin Kõrgmaa sõnul algas tõsine kurgihooaeg tänu soojadele suveilmadele juba juuli alguses ning tänu sellele õnnestus üksnes juulikuuga töödelda rekordilised 775 tonni kurke. Eelmise aasta samas kuus jäi saak 550 tonni juurde.

Harukordselt kuival suvel aitasid saagi päästa korralikud kastmissüsteemid ning muidugi kurgi kasvatamiseks vajalikud soojad ööd. Salvesti esindaja sõnul tuli 200 tonni kurke varuda ka väljaspoolt Eestit, kuid seda toorainet kasutatakse eksporttoodete valmistamiseks. Võrreldes eelmise aastaga on ekspordimaht jäänud samale tasemele. 

Salvest kogus 1200 tonni kurke
Foto: Liisi Laanemäe

„Kuigi kiire kurgihooaeg kestab vaid mõned kuud, algab selle planeerimine juba jaanuaris ning veebruaris-märtsis sõlmitakse juba kasvatajatega lepingud. Sel aastal ostsime tooraine tehasest 100 km raadiuses tegutsevalt 30 tublilt kasvatajalt, tänu kellele oleme saanud kirja väga hea kurgiaasta,“ kiitis Kõrgmaa.

Kuna suvehooaeg on kiire ja töömahudki tavapärasest intensiivsemad, sai sel aastal Tartu külje all tegutsevas Salvestis tööd 30 hooajatöölist, kellest kolmandik jätkavad sügisest ettevõttes juba tähtajatu lepinguga. 

Tänavu toodeti enim mitmeid aastaid tarbijate lemmikuna püsinud Maitselt mahedaid kurke, hapukurke ja Talukurke, mille populaarsuse kahanemist Kõrgmaa lähiaastatel ei näe. „Pikaaegsete lemmikute kõrval eelistavad tarbijad üha enam ka erinevaid maitsekurke nagu pipra- ja küüslaugukurgid ning eelmisel aastal turule tulnud õunamahla kurgid,“ tutvustas Kõrgmaa tarbijate eelistusi. Uue maitsena toob Salvest poelettidele aga tuttavliku maitsega koduse mädarõika kurgi, kus kasutatakse sarnaselt kodusele marineerimisele aromaatseid mustsõstralehti ning vürtsikaid mädarõikatükke.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960