12. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: kitsas olukord maailmaturul hoiab Euroopa nisuhinnad kõrgel

Nisu on hinnas
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: USA põllumajandusministeerium üllatas turge; Suurbritannia nisutoodang langes tublisti; kohvihinnad taastusid; suhkur kallines tublisti; globaalsel nisuturul jätkuvalt kitsas olukord; Bayer sai olulise võidu; naftaturul oodata volatiilsuse kasvu.

Sellel nädalal avaldas USA põllaumajandusministeerium oma raporti, kus vähendas globaalse nisutoodangu prognoose. Ühtlasi vähendati ka USA maisi- ja sojaubade toodanguprognoose, mis pakkus hindadele tuge nii USAs kui ka Euroopas.

Lisaks sellele selgus, et Suurbritannia nisutoodang on langenud viimase viie aasta madalaima tasemeni. Küllaltki kitsas olukord maailmaturul hoiab Euroopa nisuhinnad kõrgel tasemel.

Kohvihinnad taastusid, sest langusele panustajad on turult pagemas. Ka suhkru hind tõusis tublisti, sest kauplejad on suunanud oma tähelepanu Brasiiliasse, kus on tootmisega probleeme.

Naftaturul on oodata aga volatiilsuse kasvu, sest Iraani suhtes on palju ebakindlust ning keegi ei tea täpselt, milline saab nõudlus ja pakkumine pärast sanktsioonide kehtestamist olema.

Toorainete hinnad
Foto: Äripäev AS

USA põllumajandusministeerium üllatas turge

USA põllumajandusministeerium (USDA) üllatas nädala lõpus turge, sest vähendas nii maisi- kui ka sojaubade toodangu prognoose, vahendab Reuters.

Sojaubade toodanguprognoosi alandati külvipindala vähenemise tõttu ning maisitoodang väheneb oodatust väiksema saagikuse tõttu.

Maisitoodang peaks USDA hinnangul ulatuma USAs 14,78 miljardi buššelini, sojaubade toodang aga 4,690 miljardi bušselini. Septembris olid vastavad prognoosid 14,83 ja 4,693 miljardi buššelit.

Sojaubade ja maisi futuurid reageerisid uudistele tõusuga, mis toetas ka Euroopa turge.

„See paneb mõtlema, mis juhtub siis, kui saagikus väheneb veelgi, eriti meie ilmastikuolude juures,“ ütles maaklerfirma Zaner groupi põllumajandustrugude strateeg Ted Seifried. „Ma arvan, et mais on saavutanud hinnapõhja.“

Nii maisi kui ka nisu hinnad püsisid Euroopas siiski nädala jooksul küllaltki stabiilsena. Toidunisu detsembrikuu futuur kallines 0,1 protsenti, 203,75 euroni tonnist. Maisi novembrikuu futuuri hind langes 0,15 protsenti, 174 euroni tonnist.

Globaalset nisutoodangu prognoosi vähendas USDA 2,1 miljoni tonni võrra, 730,9 miljoni tonnini. Hooaja lõpu nisuvarude prognoosi alandati 1,1 miljoni tonni võrra, 260,2 miljoni tonnini.

Globaalne tootmine peaks seega eelmise aastaga võrreldes langema 3,7 protsenti ja varud 5,3 protsenti.

Kusjuures Venemaa toodanguprognoosi alandati 1 miljoni tonni võrra, 70 miljoni tonnini.

Suurbritannia nisutoodang langes tublisti

Suurbritannia nisutoodang langes 14,09 miljoni tonnini, mida on 5,1 protsenti vähem kui eelmisel hooajal. Ühtlasi on tegemist viimase viie aasta väikseima toodanguga.

Kõige enam mõjutas toodangut saagikus, mis langes 5,3 protsenti, 7,8 tonnini hektarist. Külvipindala kasvas vaid 0,3 protsenti, 1,80 miljoni hektarini, mis ei võimaldanud saagikuse langust tasa teha.

Pikk kuumalaine ja suvine kuiv ilm piirasid nisutootmist sellel aastal üle terve Põhja-Euroopa. Suurbritannia odratoodang langes 7,9 protsenti, 6,61 miljoni tonnini. Rapsiseemnete toodang langes 5,3 protsenti, 2,05 miljoni tonnini. Mõlema puhul vähenes ka saagikus.

Toidunisu hind Euronext börsil (€/tonn). Allikas: Barchart.

Kohvi hinnalangusele panustajad pagevad turult

Arabica kohvi futuurid tõusid ICE börsil selle nädala lõpus aga kolme ja poole kuu kõrgeima tasemeni. Ka suhkur ja kakao kallinesid, vahendab Reuters.

Detsembrikuu arabica kohvi futuur tõusis nädala jooksul mitu protsenti, 1,129 dollarini naelast. Kauplejate sõnul aitas hindadel tõusta langusele panustavatest positsioonidest loobumine.

„Langusele panustavaid positsioone pandi kinni, sest turul võib nõudluse ja pakkumise olukord 2019. aasta keskpaigaks kitsmaks muutuda,“ ütles investeerimisfirma Archer Financial Servicesi futuuride strateeg Steve Platt. „Turud on liiga palju langenud ning nüüd me näeme, kuidas spekulandid positsioone kinni panevad.“

Suhkru hinnatõus jätkub

Suhkru hinnatõus jätkub – nädalaga tõusis tonnihind Londonis lausa 6,5 protsenti, 366 dollarini.

„Selle nädala aktsiaturgude langus pani ka suhkru surve alla, aga nädala lõpus toimus tugev taastumine,“ ütles investeerimisfirma J Ganes Consultingi president Judy Ganes. „Brasiilia kaotused on ära nullinud India pakkumise kasvu. Olukord pole suhkru jaoks nii halb nagu inimesed arvasid.“

Kakao taastus sellel nädalal samuti tublisti – tonnihind tõusis 4,8 protsenti, 2117 dollarini. Eelmisel nädalal oli kakao surve all, sest Lääne-Aafrikas algas koristusperiood.

Bayeri aktsia hakkas tõusma

Põllumajandusfirma Bayer AG aktsia hakkas tõusma, Roundupi umbrohutõrje osas läheb kohtuvaidlus siiski edasi, vahendab MarketWatch.

Saksamaa kemikaali- ja ravimifirma aktsia kallines neljapäeval 3,1 protsenti, 77,32 euroni. Alates augustist on Bayeri aktsia kõvasti kukkunud, sest California kohus otsustas, et Monsanto peab maksma Roundup umbrohutõrje kantserogeense toime tõttu 289 miljonit eurot trahvi. Monsanto on praegu Bayeri omanduses.

Bayeri aktsia (eurodes). Allikas: Reuters.

Täna said investorid aga kergenduse osaliseks, sest California vandekohtunik Suzanne Ramos Bolanos otsustas, et hagejale Dewayne Johnsonile määratud 250 miljoni dollari suuruse hüvitise üle tuleb uus kohtuvaidlus. Varasem otsus hirmutas investoreid ning kardeti, et ettevõttel tuleb veel kohtuasju, mis lõppevad hüvitiste maksmisega, mille maht võib ulatuda miljardite dollariteni.

Kohtunik Bolanos kirjutas, et Johnsoni advokaadid ei esindanud „Monsanto rõhumise kohta piisavalt selgeid tõendeid“ ning investorid võtsid seda kui Bayeri võitu.

Nafta- ja bensiiniturul oodata „ekstreemset volatiilsust“

USA sanktsioonidest tulenev Iraani naftatööstuse ebakindlus võib naftaturul tekitada ekstreemset volatiilsust, ütles BP tegevjuht kolmapäeval.

„Ma arvan, et 45 päeva on ekstreemne volatiilsus. Hind võib järsult tõusta, aga võib ka teises suunas liikuda,“ ütles CNBC-le antud intervjuus BP tegevjuht Bob Dudley.

Naftaturu osalised hoiavad teravat pilku Iraani olukorral. 4. novembril hakkavad kehtima Ühendriikide sanktsioonid, mis võivad naftaturu tasakaalu pea peale pöörata. Peamine probleem seisneb selles, et Iraani tootmisele on selget mõju raske hinnata. See sõltub suuresti sellest, kas Iraani suuremad kliendid kardavad USA sekundaarseid sanktsioone või mitte. BP konkurent Total teatas augustis, et loobub Iraanis suurest nafta- ja gaasiprojektist.

Samas said BP ja Serica Energy teisipäeval loa tegutseda Põhjameres oleval naftapuurtornil, mis on osaliselt Iraani käes. See näitab, et USA on valmis tegema sanktsioonide suhtes erandeid.

„Kui ka teistele suurtele riikidele, kes nafta tarbivad, tehakse erandeid, siis võivad hinnad hoopis langeda. Praegu on väga palju ebakindlust,“ nentis Dudley.

Sellel nädalal langes Brenti toornafta hind 4,2 protsenti ja WTI kaotas 3,8 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 80,90 ja 71,71 dollarit. Bensiini maailmaturu hind langes 7,1 protsenti, 705 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960