Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. november 2018

Arder Väli: karm aeg nõudis personali koondamist

Päev kui põllumajandusministeeriumist sai maaeluministeerium
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Pikaaegne põllumajandusministeeriumi ametnik, ka põllumajandusministri ametis olnud Arder Väli meenutab ministeeriumi 100. juubeli raames, et 90dad olid karmid ajad kogu ministeeriumirahvale – 520st ametnikust koondati sel ajal pea 300.

„Olen olnud põllumajandusministeeriumiga seotud juba alates 1973. aastast kuni pensionile minekuni 2008. aastal. Selles ajas on olnud mõned väikesed pausid. Minister olin õige lühikest aega - 15.01.1990 kuni 31.05.1990. Seda Indrek Toome valitsuses. Võtsin ameti üle selliselt majanduskorüfeelt nagu Gustav Tõnspoeg,“ meenutas Arder Väli. „Mulle sai valitsuse poolt ülesandeks läbi viia seni suurim põllumajandusministeeriumi ametnike koondamine - ligi 520-st ministeeriumi ametnikust koondati ca 300. Täpseid numbreid enam ei mäleta. Aeg oli üsna karm ja valitsus tõmbas suurelt bürokraatiat kokku.“

 

Endine põllumajandus­juht: uhke tunne oli kui toodang lehma kohta ületas 4000 piiri

Ivari Padar: abiks tarkus ja kogemus, mida jumal ning praktika üheskoos andnud

Urmas Kruuse: oli see vast sõit

Tiit Tammsaar: et maa ja mets saaks meitele

Jaan Leetsar: maaelu­ministeerium peab koordineerima tervet maaelu

Ester Tuiksoo: jätkakem Eesti toidu väärtustamist

Andres Varik: hoidkem võetud kurssi

Aldo Tamm: ministeeriumi töö on järjepidevuse kandmine

Väli sõnul oli see inimlikult raske aeg kõigile. „Meeles on kõigi ministeeriumi töötajate-kolleegide aus ja omakasupüüdmatu suhtumine oma ülesannetesse alates garderoobitädist kuni lähemate kaastöötajateni. Palju tänu teile! Eriti tahan tänada oma lähemaid kolleege Rein Nigulit, Roland Nymanni, Mati Vaarmanit, Marika Kongast ja meenutada hea sõnaga juba igaviku teele lahkunuid Vello Lindu, Ants Laansalu, Agu Kööpi. Tänu kõikidele Laia tänava töötajatele,“ ütles Väli.

Ministeeriumi 100 juubeli puhul soovib Ander Väli ministrile kannatlikku meelt ning muidugi edu ja selget silma. „Kuna nüüd on tegu juba mitmendat aastat maaelu ministeeriumiga, siis on loogiline, et ministeeriumi haldusalasse kuuluksid tulevikus ka kogu maal elavate inimeste igapäevase eluga seotud mets, veeressursid, kalandus jne. Nende oluliste maaelu komponentide praegune killustatus erinevate ametkondade vahel toodab tarbetut bürokraatiat. Siin on ministril palju tööd ees. Ministeeriumi rahvale aga tugevat närvi ja head tervist,“ soovis Väli.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960