Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 8. jaanuar 2019

Balti Veski plaanib tootmise Lätti viia

Baltimaade suurim teraviljatootja Malsena
Autor: Baltic Mill
Neli aastat tagasi Leedust uued omanikud saanud Balti Veski hoiab pärast hüppelist käibe kasvu rahulikumat joont, kuid plaanib kolida tootmise Lätti.

2014. aasta oktoobris ostis Baltimaade suurim teraviljatootja Malsena Eesti ettevõtte Balti Veski, mis pakub Veski Mati kaubamärgi all üle 100 erineva toote, näiteks kaerahelbeid.

Tehingu järel on tublisti kasvanud ettevõtte käive ja kasum. Kui tehingu aastal oli ettevõtte kasum 101 709 eurot, siis 2017. aastal oli see juba 523 026 eurot. Müügitulu oli tehingu aastal 1,6 miljonit eurot, järgnenud aastal kasvas käive kohe 3,5 miljonile eurole ja umbes sellel tasemel on püsinud siiani.

2017. aastal oli Balti Veski käive 3,69 miljonit eurot. Aasta varasemaga võrreldes kasvas ettevõtte müügitulu 3,23% ja tegevuskasumi rentaablus oli 13,20% (aastane muutus siiski –19,52 protsendipunkti). 2016. aastal oli ettevõtte müügitulu 3,57 miljonit ja tegevuskasum 0,39 miljonit eurot.

Kolib ära Lätti, Eestis pole tööjõudu

Eelmise aasta lõpus teatas Balti Veski, et kolib tootmise ja pakkimise Lätti, kuhu kontsern investeerib 10 miljonit eurot. "Majanduslikult on mõistlik, et asukoht on Baltikumi keskel. Meil on praegu tootmispinda vähe ja kuna seadmed on vanad, tuleks automatiseerida. Lisaks on Eestis päris suur tööjõukriis, mis selle otsuse tingis," rääkis ettevõtte juht Lauri Mõtsnik eelmisel aastal Kuku raadios.

Detailid kolimise kohta selguvad veel selle aasta alguses, kuid teadaolevalt jääb Eestisse juhatus, müügipersonal, tootearendus jne. Kuna plaanis on tootmismahtu ja turuosa kasvatada, peaksid Mõtsniku sõnul võitma Eesti teraviljakasvatajad, kellega plaanitakse koostööd jätkata.

2017. aasta lõpus töötas ettevõttes 15 töötajat ja aastaga töötajate arv ei muutunud. Tehase kolimine puudutab Mõtsniku sõnul 2–4 töötajat.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Baltic Mill: tihe konkurents paneb pingutama

Mahulepingud on põllumehed patiseisu pannud

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751