Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 21. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasela investoritele: veganlus kalakasvatust ei tapa

PRFoodsi juht Indrek Kasela
Foto: Äripäev AS
Isegi kui kogu maailma rahvas soovitaks taimetoidule üle minna, pole see võimalik, loetles PRFoodsi juht Indrek Kasela Äripäeva korraldatud investor Toomase konverentsil põhjuseid, miks tuleks just kalakasvatusse investeerida.

"Põllumaad meile kuskilt juurde ei teki ning kalatööstus on niivõrd efektiivne, seega isegi kui tahaksime kõik taimetoitlasteks hakata, ei ole see võimalik – peate ikkagi kala sööma," oli Kasela veendunud. "Veganlusest võidakse küll palju rääkida ning selle kasvunumbrid on suured, kuid tegelikkuses moodustab see kogutoitumisest väga väikese osa," osutas ta sellele, et PRFoods taimetoitlusest tulenevaid trende ei karda.

Samuti oli Kasela kindel, et kalakasvatus on võrreldes teiste toiduainetööstuse sektoritega eelisseisus. "Kalakasvatuses saab võrreldes teiste sektoritega kauba eest paremat hinda," rääkis Kasela.

Esmatarbekaup

PRFoodsi investeerimise kasuks räägib Kasela sõnul ka see, et ettevõtte toodang on tarbitav igal hetkel ning on seetõttu majandustsüklitest mõnevõrra vähem mõjutatud. "Tegelen toidu ja tehnoloogiaga sellepärast, et mõlemat peab inimene igapäevaselt kasutama – mina söön ja tarbin tehnoloogiat iga päev," tõi Kasela näite enda tarbimisharjumustest. "Riideid me võib-olla iga päev ei osta, kuid toitu tarbime kolm korda päevas," viitas ta sellele, et toit on selline kulutus, mida on raske halbadel aegadel vähendada.

Eesti kalal on potentsiaali laias maailmas veel seetõttu, et Kasela kinnitusel on Eesti toiduhügieenilt Euroopas teisel kohal. "Soome on esimesel," ütles nii Eestis, Soomes, Rootsis kui ka Šotimaal tootmist korraldav PRFoodsi juht.

Lisaks tõi Kasela välja, et võrreldes indeksitega ei näe PRFoods üldse kehv välja ning Tallinna börsil kauplemise eelis on see, et maailma suured uudised jätavad reageerimisruumi. "Tallinna börsil on väike likviidsus, seega kui CNNis ilmub halb uudis, ei tasu kohe tormama hakata," rõhutas ta.

Bilansis laenuraha

Investorid tõid konverentsil välja, et PRFoodsi bilansis on palju laenuraha, mis tõusvate intresside keskkonnas ei pruugi ettevõttele hästi mõjuda.

Kasela sõnul on PRFoodsi arendamiseks kasutatud tõesti laenuraha, kuid midagi katastroofilist ta selles ei näe. "Pangad usuvad meie äriplaani, meie võimendus ei ole suur, intressimäärad on väljas – oleme end Eesti mõistes pikaajaliste laenude peale finantseerinud," rääkis ta.

Indrek Mäe

Äripäev AS

19. jaanuaril toimus Tallinnas Äripäeva korraldatav investor Toomase konverents, kuhu kogunes üle 500 investeerimishuvilise.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960