Silmapaistvaim maamajanduslik uuendus pälvib teist korda krahv Bergi nimelise innovatsioonipreemia.

- Meie leivavili rukis.
- Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tuntud leiduri ja aretaja krahv Friedrich Georg Magnus Bergi sünniaastapäeva eel, 15. veebruaril antakse tema viimaseks elukohaks jäänud Sangaste lossis üle preemia maamajanduse innovatsiooni eest. Parima selgitab maaelu ja -majanduse asjatundjate komisjon konkursile esitatud kaheksa projekti seast.
Innovatsioonipreemia asutasid 2017. aastal Maaeluministeerium, Sangaste Vallavalitsus ja MTÜ Eesti Rukki Selts, et tunnustada uuenduslikke tooteid või teenuseid loonud maamajanduse edendajaid Eestis. Esimese Bergi-nimelise innovatsioonipreemia said Eesti Taimekasvatuse Instituudi sordiaretajad Maia Raudseping ja Lea Narits ning Enn Kaljo Eesti Sojaliidust, kes aretasid uue sojaoasordi ’Laulema’.
Sangaste lossi ehitaja ja viimane mõisnik krahv Berg (16.02.1845 – 22.03.1938) oli nimekas sordi- ja tõuaretaja ning leiutaja, kes muu hulgas aretas tänaseni viljeldava rukkisordi ’Sangaste’ ja võitis medaleid maailmanäitustelt.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Innovatsioonipäev algab Sangastes reedel, 15. veebruaril kell 11 austusavaldusega krahv Bergile tema puhkepaigas Sangaste kalmistul. Keskpäeval Sangaste lossis jätkuval konverentsil annab Eesti Rukki Seltsi president Vahur Kukk ülevaate Bergi uuenduslikust tegevusest ning Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai nüüdisaegsest innovatsioonist maamajanduses.
Enne tänavuse innovatsioonipreemia väljakuulutamist annab Eesti Rukki Selts esimest korda üle krahv Bergi nimelise kuldmedali silmapaistvale maaelu edendajale ning Sangaste rukki tänumedalid kolmele rukkikasvatuse ja -kultuuri arendajale.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Yara on formuleerinud YaraVita® tooted kas vesilahuse või suspensioonina, vastavalt sellele, kuidas ja mis aja jooksul on taimedele toiteelemendid vajalikud. Vesilahus tähendab seda, et toiteelemendid on vees juba eelnevalt lahustatud ning seetõttu on nad taimedele koheselt ja kiiremini kättesaadavad. Samas on nende toimeaeg tänu sellele lühem, kui näiteks suspensioonidel.