Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäeva raadios finantsteemad: miljard käib läbi, aga kätte ei jää midagi

Tänases Äripäeva raadiosaates Kasvupinnas on ette võetud põllumajandussektori rahastuse teemad – sektori laenukoormus, laenuvõimekus ja laenuvõimalused.
Raul Rosenberg, Brit Badjus ja Vahur Tõnissoo.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Saate külalised on Swedbank Eesti põllumajandussektori juht Brit Padjus ja Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) juhatuse esimees Raul Rosenberg. Saadet juhib Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo.

„Laenude ja liisingute mahud põllumajandussektoris on tõusnud, viimase 10 aasta jooksul isegi 70-80 protsenti ja 2018. aasta lõpuga peaks laenude-liisingute tase olema 735 miljoni euro kanti. Kindlasti on sektoris laenamist soodustanud madalad intressimäärad, lisaks investeerimistoetused, efektiivistamine – kõik see soodustabki investeerimist,“ rääkis Brit Padjus.

Padjuse sõnul on praegu põllumeestel keerulised ajad – piimakriisist pole palju aega möödas ja kolm viimast aastat on olnud rasked just kehvade, saagi külviks või koristuseks mittesobivate ilmaolude poolest. „Need firmad aga, kes on keerulised ajad üle elanud, nende ees müts maha – ülitublid! Möödunud sügisel külvati maha rekordmahus talivilja ja ma väga loodan, et 2019. aasta võiks olla see aasta, kus läheb paremaks,“ sõnas Padjus.

Sektori rahastajaid rohkem. „MESi poolt vaadates saame öelda, et pankadest on võetud tõesti laenu ja liisinguid üle 700 miljoni, aga me ei tohi ära unustada, et tegelikult on sektori finantseerijateks ka sisendite müüjad, kelle laenude maht on 110 miljoni euro suurune, see kõigub ja oleneb aastaajast, põllutöödest jne. Lisaks on turul ka väiksemaid tegijaid, nende hulgas ka meie asutus oma MAKi laenude ja omakapitali laenudega,“ ütles MESI juhatuse esimees Raul Rosenberg.

Rosenberg juhtis tähelepanu teemale, et kui kogu põllumajandussektori müügikäive on kuni miljard, siis samas suurusjärgus on ka kohustused sellesse valdkonda. „See peaks tegema ettevaatlikuks nii põllumehed kui laenuandjad - pante on vähe ja ka positiivsest rahavoost ei piisa enam,“ rõhutas ta.

Kasvupinnase saadet saab kuulata täna, 28. veebruaril, kell 15.00 Äripäeva raadios. Otse saad kuulata saadet SIIT. Saate Kasvupinnas kordus on eetris täna õhtul kell 19.00.

Saadet toetab Bayer – teadus parema elu nimel!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960