1. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: toidunisu odavnemine jätkub

Toidunisu odavnemine jätkub
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: toidunisu hinnalangus süvenes veelgi; Ukraina teraviljaeksport õitseb; piimahinnad püsivad jätkuvalt kõrgel; ilmaprognooside paranemine tõstis suhkru hinda; toornaftal negatiivsed ja positiivsed mõjurid.

Nädala märksõnad:

- Toidunisu odavnemine jätkub, sest fondid panustavad hinnalangusele ning USAs on nisu samuti surve all. Pariisi toidunisu futuurid murdsid paar nädalat tagasi läbi ka kitsast kauplemisvahemikust, mis kiirendas langust.

- Ukraina teraviljaeksport on eelmise aastaga võrreldes 20 protsenti suurem. Kõige enam on kasvanud maisieksport, nisueksport aga langes.

- Piimahinnad on jätkuvalt tugeval tasemel, sest tootmise kasv jääb nõudluse suurenemisele alla. Kakao kallines ja suhkur odavnes.

- Naftat toetavad mitmed lühiajalised faktorid, aga pikaajaliselt on turg ülepakkumise hirmus küllaltki tugeva surve all.

Toidunisu hinnalangus süvenes veelgi

Toidunisu hinnalangus Euroopas langes, sest pessimistlikud meeleolud süvenesid, vahendab Reuters.

Põhjuseks võib pidada USA turuhindade nõrkust ning kehva nõudlust Euroopa nisu järele. Pariisi nisuhinnad langesid värske seitsme kuu madalaima tasemeni, tõsi küll, nädala lõpus toimus ka mõningane taastumine.

Toidunisu maikuu futuuri hind langes nädalaga 3,3 protsenti, 188 euroni tonnist. Teisipäeval kukkus hind vahepeal ka 187,5 euroni, mis on madalaim tase alates 12. juulist. Kauplejate hinnangul on odavnemine olnud kiire ning nädala keskel toimus konsolideerumine.

“Kolmapäeval toimus konsolideerumine, aga fundamentaalselt ei ole midagi, mis võiks hindade taastumist toetada,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Toidunisu maikuu futuur Euronext börsil. Allikas: Barchart.

Chicagos langes nisu buššelihind 4,66 dollarini, vaatamata sellele, et riigi eksport on olnud oodatust veidi tugevam.

Fondid hakkasid juba eelmisel nädalal panustama Euronexti toidunisu futuuride langusele, mis viitas sellele, et nad ootavad hindade langust. Tähtis on ka see, et eelmisel nädalal murdis toidunisu läbi kitsast kauplemisvahemikust, mis oli püsinud juba 6 kuud.

Mõnevõrra aitas hindadel nädala lõpus taastuda uudis, et Saudi Araabia plaanib osta 595 000 tonni nisu.

Ukraina teraviljaeksport õitseb

Ukraina teraviljade eksport on sellel hooajal (2018/19) tõusnud 31,3 miljoni tonnini. Eelmise aasta samal ajal ulatus eksport 25,8 miljoni tonnini, teatas riigi põllumajandusministeerium.

Ministeerium teatas, et mullu ulatus teraviljade tootmine 70 miljoni tonnini, 2017. aastal oli tootmine 61,3 miljonit tonni.

Eksport võib selle hooaja lõpuks ulatuda 47 miljoni tonnini, teatas ministeerium. Eelmisel hooajal oli eksport 39,4 miljonit tonni.

Maisi eksport on tõusnud 9 miljonilt tonnilt 15,1 miljoni tonnini. Nisueksport langes aga 1,1 miljoni tonni võrra, 13,4 miljoni tonnini.

Piimahinnad püsivad jätkuvalt kõrgel

Teistest toorainetest odavnes rapsiseemnete hind 0,8 protsenti, 358,5 euroni tonnist. Kooritud piima pulbri aprillikuu futuur kukkus 0,7 protsenti, 1976 euroni tonnist. Piimahinnad püsivad aga jätkuvalt küllaltki kõrgel tasemel, sest tootmise kasv jääb nõudluse kasvule alla.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn). Allikas: EEX.

Malaisia palmiõli hinnad langesid sellel nädalal viimase kahe kuu madalaima tasemeni. Nädala lõikes on turg langenud 4,6 protsenti, 528 dollarini tonnist. See on survestanud ka teiste õlitoodete hindu.

Ilmaprognooside paranemine tõstis suhkru hinda

Kakao hind tõusis 2,1 protsenti, 2304 dollarini tonnist. Suhkur odavnes 2,3 protsenti ja tonn maksab 348,9 dollarit.

Suhkru hinnalangus oli tingitud eelkõige Brasiilia ilmaprognooside paranemisest, mis tõstis ka saagiootusi. 2018/19 hooajal peaks suhkru ülejääk olema turul aga 641 000 tonni, varasemalt prognoositi 2,17 miljoni tonnist ülejääki, teatas Rahvusvaheline Suhkruorganisatsioon neljapäeval.

Toornaftal nii negatiivseid kui positiivseid mõjutajaid

Toornafta hinnad hakkasid nädala lõpus tõusma, aga turg püsib surve all, sest USA pakkumine kasvab ning investorid muretsevad globaalse majanduse aeglustumise pärast.

Brenti toornafta odavnes nädala lõikes 0,8 protsenti, 66,85 dollarini barrelist. WTI hoopis tõusis 0,8 protsenti ja kaupleb 57,66 dollaril barrelist.

Kauplejad ütlesid, et praegu on naftaturg pigem kitsenemas. Venezuelas on alates 28. Jaanuarist, mil USA riigile sanktsioonid kehtestas, langenud toornafta eksport 40 protsenti, 920 000 barrelini päevas.

Ekspordi langus tuleb ajal, mil OPECi riigid, kus Venezuela on asutajaliige, on tootmispiiranguid rakendamas.

“Globaalsed naftaturud on kitsamas olukorras kui paljud arvasid. Samas võivad müümata naftavarud kiiresti koguneda ja teatud regioonides ülepakkumise tekitada,” ütles RBC Capital Markets oma raportis.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 2 protsenti ja tonn maksab 560 dollarit. Diislikütus kallines 0,3 protsenti, 632 dollarini tonnist. Kerge kütteõli tõusis 0,1 protsenti, 621 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960