Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 7. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rituaalne tapmine ei sobi kokku ELi mahemärgiga

Rituaalne tapmine ei sobi kokku ELi mahemärgiga
Foto: Äripäev AS
Euroopa Liidu rohelise lehekese kujulist mahetoodete märki ei tohi panna lihatoodetele, mille tarvis on loom tapetud religioosse tava kohaselt eelnevalt uimastamata, ütleb Euroopa Kohtu 26. veebruaril tehtud otsus.

Juhtumit hakati käsitlema pärast seda, kui Prantsuse põllumajandusministril paluti 2012. aastal keelata termini „mahetoode“ kasutamine halal-hakkliha pakendil ja reklaamiks.

Euroopa Kohus on juba varem mitmel korral rõhutanud, et mahepõllumajanduse puhul on kohustus järgida rangemaid loomatervishoiu standardeid, sealhulgas tapmisel. Tapmine ilma eelneva uimastamiseta, mis on erandina lubatud tunnustamaks religioosset vabadust, ei eemalda loomade kannatusi ja valu nii, nagu uimastamine.

Euroopa Kohus otsustas, et tapmine ilma uimastamiseta ei vasta kõrgetele loomatervishoiu standarditele, mida näevad ette EL mahemärgi kasutamise reeglid.

Ene Kärner

Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960