Tšehhi on sigade katkust vaba

Tšehhi on sigade katkust vaba
Tšehhi on sigade katkust vaba

26. veebruaril kinnitas Euroopa Komisjon ettepaneku eemaldada Tšehhi Vabariigilt sigade Aafrika katkuga seotud kaubanduspiirangud, mille liikmesriikide esindajad põllumajanduse alalises komitees ka heaks kiitsid.

Haigus leiti esmakordselt 2017. aasta juunis Tšehhi kaguosas Zl?ni piirkonnas. Komisjon koos rahvusliku veterinaarteenistusega töötasid välja meetmed viiruse leviku tõkestamiseks. Alates 2018. aasta aprillist ei ole Tšehhis ühtki uut haigusjuhtu leitud, mistõttu tehti ettepanek kaubanduspiirangud eemaldada.

ELi tervisekaitsevolinik Vytenis Andriukaitis ütles, et Tšehhi näide on tõestuseks, et kui EL meetmeid ja vahendeid tõhusalt rakendada, on võimalik haigus kontrolli alla saada ja isegi tõrjuda. Praha rakendatud meetmete edu tõestas, et EL poliitikad on efektiivsed ning põhjendamatutele kaubanduspiirangutele kohta ei ole.

Siiski rõhutas volinik, et me ei saa veel jõupingutusi lõpetada, sest sigade Aafrika katk levib teistes riikides edasi. Komisjon kinnitab otsuse ametlikult lähinädalatel.

Ene Kärner
Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

LAANEKURU OÜ otsib sihikindlat TEGEVJUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

15. aprill 2019

Uudised