Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 7. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tšehhi on sigade katkust vaba

Tšehhi on sigade katkust vaba
Foto: Reuters/Scanpix
26. veebruaril kinnitas Euroopa Komisjon ettepaneku eemaldada Tšehhi Vabariigilt sigade Aafrika katkuga seotud kaubanduspiirangud, mille liikmesriikide esindajad põllumajanduse alalises komitees ka heaks kiitsid.

Haigus leiti esmakordselt 2017. aasta juunis Tšehhi kaguosas Zl?ni piirkonnas. Komisjon koos rahvusliku veterinaarteenistusega töötasid välja meetmed viiruse leviku tõkestamiseks. Alates 2018. aasta aprillist ei ole Tšehhis ühtki uut haigusjuhtu leitud, mistõttu tehti ettepanek kaubanduspiirangud eemaldada.

ELi tervisekaitsevolinik Vytenis Andriukaitis ütles, et Tšehhi näide on tõestuseks, et kui EL meetmeid ja vahendeid tõhusalt rakendada, on võimalik haigus kontrolli alla saada ja isegi tõrjuda. Praha rakendatud meetmete edu tõestas, et EL poliitikad on efektiivsed ning põhjendamatutele kaubanduspiirangutele kohta ei ole.

Siiski rõhutas volinik, et me ei saa veel jõupingutusi lõpetada, sest sigade Aafrika katk levib teistes riikides edasi. Komisjon kinnitab otsuse ametlikult lähinädalatel.

Ene Kärner

Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960