8. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: toidunisu jätkuvalt surve all

Börs: toidunisu jätkuvalt surve all
Foto: Reuters/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa nisuhinnad jätkuvalt surve all; USA hinnad 11 kuu põhjas; rapsiseemnete hinnad kaheksa kuu madalaimal tasemel; piima kiire hinnatõus jätkub; nafta püsis stabiilsel tasemel, bensiin kallines.

Nädala märksõnad:

- Euroopa nisuhinnad langesid see nädal seitsme ja poole kuu madalaima tasemeni. Suuresti mõjutas hindu USA nisu langemine 11 kuu põhja ning kesine ekspordinõudlus.

- Rapsiseemnete hind kukkus kaheksa kuu põhja, sest Hiina on blokeerinud mitmed Kanada kaubalastid ning Prantsusmaa töötleja Saipoli töötajad streigivad, mis on nõudlusele kehvasti mõjunud.

- Piimahinnad tõusid GDT oksjonil juba seitsmendat korda järjest. Hiina nõudlus püsib tugev ning globaalne tootmise kasv aeglustub.

Toidunisu jätkuvalt surve all

Euroopa toidunisu hinnad jõudsid nädala keskel uude põhja, sest USA hinnad kukuvad ning ekspordinõudlus on jätkuvalt kesine.

Toidunisu maikuu futuuri hind langes kolmapäeval 186,75 euroni tonnist, mis on viimase seitsme ja poole kuu madalaim tase. Tõsi, nädala lõpus toimus siiski mõningane taastumine ning võrreldes eelmise nädala lõpuga tõusid hinnad kokkuvõttes 0,8 protsenti, 189,5 euroni tonnist.

Toidunisu maikuu futuur (€/tonnist). Allikas: barchart.

USAs langes nisu buššelihind lausa 11 kuu madalaima tasemeni. See on tunduvalt survestanud ka Euroopa ja teiste regioonide hindu.

“Ekspordinõudlus on kehv ja samal ajal loobuvad investeerimisfondid tõusule panustavatest positsioonidest. Tõenäoliselt püsib ka langustrend,” ütles üks futuuridega kaupleja Reutersile.

Tõsi, eksport on nii USAs kui ka Euroopas veidi paranenud, aga kardetakse, et kehva hooaja algust ei suudeta tasa teha. Kauplejad ütlesid, et nad ootavad praegu Egiptuse järgmist sammu – kuna hinnad on tublisti kukkunud, siis võib riik plaanida järjekordset nisuostu.

Lisaks sellele oodatakse, et Euroopa ja Musta mere regiooni tootmine saab sellel suvel olema suur, mis on omakorda hindu survestanud.

Tootmine kasvab

Venemaa põllumajandusministeerium teatas teisipäeval, et Venemaa selle aasta nisutootmine saab olema vähemalt 4 protsenti suurem kui mullu. Euroopa Komisjon prognoosis esmaspäeval, et Euroopa Liidu pehme nisu tootmine kasvab tänavu enam kui 9 protsenti.

“Talv on olnud tavapärasest soojem ning tingimused head. Turuosalised on suvise tootmise osas järjest optimistlikumad,” ütles üks Saksamaa kaupleja.

Rapsiseemnete hind kaheksa kuu põhjas

Rapsiseemnete hind langes teisipäeval kaheksa kuu madalaima tasemeni, 348,5 euroni tonnist. Nädala lõpus aga hind taastus ja jõudis 357 euroni tonnist.

Raps on olnud viimasel ajal surve all ning peamiseks põhjuseks peetakse seda, et Hiina on osad Kanada canola rapsi kaubasaadetised blokeerinud. Lisaks sellele toimub praegu Prantsusmaa õliseemnete töötleja Saipoli töötajate streik, mis on kohalikku nõudlust vähendanud.

Rapsiseemnete järgneva kuu futuur (front-month future) on nädalaga langenud 0,3 protsenti, 357,25 euroni tonnist.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Piima kiire hinnatõus jätkub

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid juba seitsmendat oksjonit järjest, vahendab Reuters.

Hinnatõusu põhjuseks võib pidada Uus-Meremaa pakkumise piiramist ning globaalse nõudluse tugevnemist. Eriti tugev on nõudlus olnud Aasias.

GDT hinnaindeks tõusis kokku 3,3 protsenti ning keskmine müügihind oli 3309 dollarit tonnist. Eelmisel oksjonil kallines indeks 0,9 protsenti.

“Osalt saab hinnatõusu põhjendada Uus-Meremaa kuiva ja kuuma ilmaga,” ütles ABS Banki põllumajandusanalüütik Nathan Penny. Lisaks sellele on rahvusvaheline tootmine küllaltki kesine ning Hiina nõudlus suur. “Arvestades seda ootame me, et hinnad tõusevad 2019. aastal ka edaspidi.”

Täispiima pulbri hinnad tõusid oksjonil 6 protsenti, mis oli futuuriturgude ootustega kooskõlas. Euroopas odavnes kooritud piima pulber nädalaga 0,1 protsenti, 1974 euroni tonnist.

GDT hinnaindeksi muutus protsentides. Allikas: GDT.

Teistest toorainetest langes suhkrufutuuride hind 12,08 sendini naelast, mis on madalaim tase alates 7. jaanuarist. Londonis langes suhkru hind nädalaga 3,4 protsenti, 336,9 dollarini tonnist.

“Turg murdis eile tähtsast tõusutrendist välja. See on negatiivne areng, mis viitab languse jätkumisele,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Suhkru hinda on allapoole surunud etanoolihindade tõus, mille tõttu on paljud suhkruroo töötlejad otsustanud toormest hoopis etanooli toota.

Kakao hind langes nädalaga kokku 2,5 protsenti, 2246 dollarini tonnist. Robusta kohvi tonnihind maksis neljapäevaks 1521 dollarit.

Euroopa maisi novembrikuu futuur odavnes 0,9 protsenti, 169,5 euroni tonnist.

Nafta hind püsis stabiilne

Naftahinnad sellel nädalal palju ei liikunud. Brenti toornafta kallines 0,1 protsenti ja WTI kukkus 1,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 66,09 ja 56,60 dollarit.

Mõneti üllatav oli aga see, et Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 3,6 protsenti, 580 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes aga 0,6 protsenti ning tonn maksab 628,25 dollarit. Kerge kütteõli hind langes 0,5 protsenti, 618,5 dollarini tonnist.

Nafta hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960