Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silver Kask: piimatoodangu tõusu saavutame läbi looma heaolu

Trigoni Kaiu piimafarmi juht Silver Kask.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Veebruaris avati pidulikult Eesti kõige kõrgema piimatootlikkusega piimafarmi, Kaiu farmi, laiendus. Farmi tehtud investeering küündis 3,5 miljoni euroni. Trigoni Kaiu piimafarmi juht Silver Kask sõnas, et kõik investeeringud, mis farmi said tehtud, said tehtud eesmärgiga läbi loomade heaolu tõsta piimatoodangut.

Uues farmis, mis mahutab kokku 1200 lüpsilehma, on hetkel 650 looma. „Iga kuu loomade arv kasvab ja seda oma karja järelkasvust. Noorloomi on meil siin hetkel 600 kanti,“ rääkis farmi juht.

Farmi juures oli muidugi kõige kallim ehituslik hoonete pool, aga ka kogu farmi sisustus läks omajagu maksma. Silver Kase sõnul oli koostöö projektiga seotud osapooltega väga hea. „Minu jaoks oli see esimene farm, mille ehituse juures algusest peale olen olnud ja saan öelda, et ehitaja ja sisustuse tarnijad teadsid, mida teevad. Kõik probleemid mis üles kerkisid said operatiivselt lahendatud,“ sõnas ta.

Küsimusele, mille alusel sai Kaiu farmi sisustus valitud, vastas Kask, et eelkõige võeti aluseks loomade heaolu ja teadmine, et pidamistingimustega rahulolev loom annab ka rohkem piima.

„Et valida millist seadet farmi osta ja mida mitte, oleme palju ringi käinud nii Eestis kui mujal maailmas. Margus Muld on häid kogemusi farmilahendustest käinud omandamas mitmel korral ka USAs. Oleme palju õppinud ka meie Väätsa farmi kogemusest. Nii saab öelda, et oleme end püüdnud kursis hoida maailma trendidega,“ ütles Kask.

Ta tõi näited, et järjest enam on näha suunda, et farmi sisustuses asendub metall plastikuga – loomapiirded ei ole enam metallist, vaid need on spetsiaalsest plastikust. Ka pannakse erilist rõhku looma asemetele, Kaiu farmi valiti sel korral tavapärasest veidi pehmemad asemed. Farmi valgustus on samuti oluline, Kaius tagab loomuliku valguse Latter OÜ paigaldatud LED-valgustuslahendus, mis annab ka energiasäästu.

„Väätsa farmi kogemusel on plaanis kasutada ka piimajahutamisel tekkivat jääksoojust, et kogu olmeplokk saaks selle soojusega kaetud. Nii on lähinädalatel plaanis välja vahetada senised põlevkivi baasil töötavad katlad. Plaanis on rajada sel aastal ka sõnniku separeerimislahendus sarnaselt Väätsa farmile,“ lisas Kask.

Loe lisaks: 3,5 miljonit piimandusse – Trigon Dairy Farming laiendas piimafarmi

AS Trigon Dairy Farming Estonia

- Tegevust alustati 2006. aastal.

- Trigon Dairy Farming ASi emafirma on Agromino A/S, mis on Nasdaq OMX Stockholmi börsil noteeritud põllumajandusettevõte.

- Ettevõttele kuulub Eestis kolm piimafarmi: Väätsa, Kaiu ja Kärla.

- 2017. aastal oli Trigoni kolmes farmis kokku 3589 lüpsilehma. Noorkarjaga koos küündis loomade arv 7236 loomani.

- 2017. aastal toodeti piima kokku 41 026 tonni, mis teeb ühe lehma kohta 11,4 tonni piima.

- Müügitulu ja muud tulud 2017. aastal olid 17 012 tuhat eurot ja puhaskasum 3 904 tuhat eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960