Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 22. märts 2019

Esimesed tänavused parimad toiduained on selgunud

Eesti parim piimatoode
Foto: Eesti Toiduliit
Eesti Parima Toiduaine konkursil on selgunud esimesed tänavused tiitlivõitjad. Tänavune parim piimatoode on Saaremaa Piimatööstuse Öko täispiim, parim pagaritoode Leiburi OatFit Kaeraröst ning parima kastme tiitli pälvis Valio Alma Eesti DIP! soolakurgi ja küüslauguga. Saarioinen Eesti Mamma kõrvitsa-kohupiimapannkoogid tunnistati võitjaks nii valmistoitude kui ka magustoitude kategoorias.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on see erakordne juhus, et üks toode pälvib hõbemärgi kahes toidukategoorias nagu seda tegid Mamma kõrvitsa-kohupiimapannkoogid.

„Pannkookide mõnusalt hõrk ja mahlane koostis ja mahedalt magus maitse teevad sellest ühelt poolt hea desserdi argiõhtusse või pidulikumale õhtusöögile, teisalt on väiksed pannkoogid tänu mugavale taassuletavale pakendile ka hea vahepala kiiresse päeva või pikale autosõidule. Kõrged punktid ja auhinnaline koht on igati välja teenitud,“ kinnitas Potisepp.

Parima piimatoote tiitli pälvinud Saaremaa Piimatööstuse Öko täispiima puhul tõi hindamiskomisjon esile selle eheda puhta maitse, mis on märk väga kõrgest kvaliteedist, ning mõnusalt käepärase pakendi. Leiburi OatFit Kaerarösti pidas hindamiskomisjon hõbemärgi vääriliseks seetõttu, et vaatamata väga kõrgele kaerasisaldusele, mis tõstab toote tervislikke omadusi, oli toode äärmiselt meeldiva maitse ja õhulise tekstuuriga. 

Valio Alma Eesti DIP! soolakurgi ja küüslauguga pälvis Eesti Parim Kaste 2019 väärilised punktid tänu ka varasematel aastatel tunnustust pälvinud kohupiima baasil loodud dipipõhjale, mis muudab kastme alternatiividest tervislikumaks. „Samuti avaldas komisjonile muljet eestimaalastele väga omane maitsekombinatsioon, mis on pakendatud kaunisse sini-must-valge kujundusega topsi,“ rääkis Potisepp.

Sirje Potisepa sõnul jätkub täna hõbemärkidele kandideerivate toodete hindamine ning parimad tooted valitakse välja liha- ja kalatoodete, puu- ja köögiviljatoodete, kondiitritoodete ja muude toodete kategoorias.

„Traditsiooniliselt rohkearvuline lihatoodete kategooria paneb sel aastal komisjoniliikmed tõsiselt proovile, sest hinnang tuleb anda tervelt 28 lihatoote maitsele, välimusele, tekstuurile, pakendile, uuenduslikkusele ja paljudele muudele omadustele. See ei ole hindamiskomisjoni liikmetele sugugi lihtne ülesanne,“ kinnitas Potisepp.

Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad kokad, õppeasutuste toitumise valdkonna õppejõud, toitumisteadlased, järelvalveasutuste ja kaubandusettevõte esindajad ning teised toiduga töötavad asjatundjad. Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti Parima Toiduaine konkursil 180 Eesti toiduainet ja jooki. Konkursi kuldmärgi saanud võidutoode kuulutatakse välja 24. aprillil toimuval Toiduainetööstuse aastakonverentsil. Üks konkursi 25-aastase ajaloo jooksul tunnustatud toiduaine pälvib juubeliaasta puhul ka eriauhinna – Eesti Parim Toiduaine 25 Grand Prix tiitli.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960