Autor: Mait Kraun • 28. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumeeste mured survestavad John Deere’i

Põllumehed on kaubandustüli pärast mures, mille tõttu oli põllumajandustehnika John Deere & Co esimese kvartali tulemused oodatust kehvemad.
John Deere traktorid on Eestis enimmüüdud.
Foto: John Deere & Co

Käivet ja kasumit survestasid eelkõige kaubandustülist tulenenud toorainete hinnatõus ja logistika kallinemine. Sarnaselt eelmisele kvartalile oli negatiivne mõju ka USA ja teiste riikide vahelise kaubanduse aeglustumisel, eriti Hiina puhul. See pani ettevõtte aktsia esialgu ka langema.

Põllumehed kardavad, et kaubandustüli ei saa lahendust. Selle tõttu ei soovita suuri kulutusi ette võtta. Meeleolu on kehvemaks muutnud ka teraviljade hinnalangus. Ettevõtte juhtkond aga loodab, et olukord paraneb peagi ning kaubandustüli leevenemine aitab põllumeeste kindlustundel taastuda.

Kaubandustüli suurendab riske

28. jaanuaril lõppenud kvartalis teenis maailma suurim traktoritootja 498,5 miljonit dollarit kasumit, EHK 1,54 dollarit aktsia kohta. Samas ootasid analüütikud kasumiks 1,76 dollarit aktsia kohta, selgub Refinitiv Eikoni andmetest.

Ettevõte jättis 2019. majandusaasta prognoosid samaks. Tehnika müük peaks kasvama 7 protsenti ning puhaskasumiks oodatakse kokku 3,6 miljardit dollarit. Samas nentis ettevõte, et ootuste täitumine sõltub suuresti sellest, kas ja millise kaubandusleppeni USA ja Hiina jõuavad. Hiina on USA põllumajandustoodete üks suurimaid eksporditurge.

Deere’i juhtkond loodab, et lepe siiski sõlmitakse. Seda näitab asjaolu, et ettevõte suurendas oma inventari eelmise kvartaliga võrreldes 1,3 miljardi dollari võrra.

TASUB TEADA

John & Deere’i aktsiat katab kokku 22 analüütikud. 5 nendest on ettevõttele andnud tugeva ostusoovituse, 8 soovitab aktsiat osta ja 9 soovitab aktsiat hoida. Müüa ei soovita aktsiat ükski analüütik. Samas loobus Bank of America kohe pärast kvartalitulemusi oma ostusoovitusest ning soovitab aktsiat hoida. Analüütikute keskmine aktsia hinnasiht (järgmise 12 kuu oma) on 176 dollarit. See tähendaks, et aktsia tõuseb praeguselt tasemelt 10 protsenti.

Kui esialgu reageeris aktsia tulemustele langusega, siis veebruari lõpus aktsia mõnevõrra taastus – selle põhjuseks võib pidada turgude kallinemist ja põllumajandussektori olukorra mõnetist paranemist. John & Deere’i turuväärtus on 51,42 miljardit dollarit. Ettevõtte aktsia on tänavu kallinenud 11 protsenti, mullu odavnes aktsia 6 protsenti. Dividenditootlus on küllaltki väike – vaid 1,83 protsenti.

John Deere’i aktsia on viimase viie aasta jooksul tõusnud.
Foto: Reuters

Investeerimisfirma Jeffriesi põllumajandustehnika analüütik Stephen Volkmann ütles Reutersile, et inventari kogumine võib kasumit survestama hakata. Seda juhul, kui USA ja Hiina kaubandustüli püsib ning leppeni niipea ei jõuta. Selle tulemusel võib ettevõte olla sunnitud kulusid kärpima.

“Kui kaubanduse osas jõutakse mõistliku kokkuleppeni, siis on see kasumiprognoos konservatiivne,” ütles ta. “Kui olukord ei muutu, siis riskid kasvavad.”

Põllumehed raskes olukorras

Juba praegu on Ühendriikide põllumehed raskes olukorras, sest teraviljade hinnad püsivad küllaltki madalal tasemel.

Veel 2017. aastal ostis Hiina USAst 12 miljardi dollari väärtuses sojaubasid, nüüd eelistatakse oste teha aga peamiselt Brasiiliast. Kuigi hiljuti on olukord Ühendriikide põllumeeste jaoks paremaks muutunud, siis see pole olnud piisav, et kaotatud müük tagasi teha. Kodusel turul on pakkumine tõusnud ning hinnad langesid sügisel viimase kümnendi madalaima tasemeni.

Ka nisuhinnad on viimase kuu jooksul tublisti kukkunud, mis mõjutab lisaks USA farmeritele ka Euroopa ja Eesti põllumehi. Chicago börsil kaubeldava märtsikuu nisufutuuri hind on langenud 4,54 dollarini buššelist, mis on viimaste aastate madalaim tase.

Nisu buššelihind USAs (märtsikuu futuur).
Foto: Reuters

Suuri oste tehakse vähem

Deere ütles, et kaubandussõda on muutnud põllumehed ettevaatlikumaks ning suuri oste tehakse vähem. Samas usub ettevõtte juhtkond, et 2019. aasta prognoosid suudetakse siiski täita, sest paljud põllumehed on vananevat tehnikat välja vahetamas.

“Me ootame, et tehnika müügikasv taastub ka edaspidi. Kaubandus kohandub või vaibuvad USA-Hiina pinged,” ütles Deere’i investorsuhete juht Brent Norwood.

Ettevõte prognoosib, et põllumajanduse ja heinamaa töödega seotud tehnika müük kasvab Ühendriikides 0-5 protsenti. Samas vähendati kõne all oleva divisjoni kasumiprognoose, mille põhjusena toodi uuesti välja kaubandusega seotud ebakindlus.

Tootmiskulud tõusevad

USA presidendi Donald Trumpi tariifisõda ei survesta ainult põllutehnika nõudlust. See on tõstnud ka alumiiniumi- ja terasehindu, mida Deere kasutab oma tehnika tootmiseks.

Oodatakse, et toorainetega seotud kulud püsivad ka järgnevatel kvartalitel kõrged. Hiina impordile seatud tariifide negatiivne mõju ettevõttele ulatub eeldatavalt 100 miljoni dollarini.

Deere’i tootmiskulud tõusid eelmise kvartaliga võrreldes 2 protsenti. Kasvanud on ka garantiidega seotud kulud. Selle tõttu langes põllumajandustehnika ja heinamaa divisjoni tegevuskasum aastatagusega võrreldes 10 protsenti.

Ehitus- ja metsandusdivisjoni müük suurenes aga 31 protsenti. Samas vähendati divisjoni selle aasta müügiprognoosi 15 protsendilt 13 protsendini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960