Autorid: Pille Ivask, Põllumajandus.ee • 28. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljafirmat hiiglaslik maksuvõlg ei peleta

ASi Oilseeds Trade juht Veikko Vahar.
Foto: Andras Kralla
Vilja- ja väetisekaubanduse ja tehnika müügiga tegeleva Oilseeds Trade’i maksuvõlg on riigi ees paisunud juba pea 700 000 euroni. Ettevõtte juht sõnab, et tegu on sektori eripäraga ning tegelikkuses on võlausaldajatega kõik joonde aetud.

Äripäev kirjutas Oilseeds Trade’ist umbes paar kuud tagasi, mil ettevõtte maksuvõlg ulatus poole miljoni euroni. Praegune maksuvõlg on aga maksuametis pea täies mahus ajatatud ning tasumisega ollakse Oilseeds Trade’i juhi Veikko Vahari sõnul graafikus. Maksuameti lehel seisab, et praeguse võla tasumistähtaeg on oktoobri lõpus.

„Meie äri eripära on, et põllumees ostab meie käest kevadel sisendid, maksetähtaeg on sügisel ja meie saame põllumehe käest vastu vilja, millega omavahel tasaarveldame,“ kirjeldas Vahar. Ta lisas, et enamiku võlglastega on tasumine kuni sügiseni kokku lepitud. „Kõik on arusaajad, nagu maksuametki,“ lisas Vahar.

Seda kinnitas ka põllumajandusettevõtte Asar juht Arvi Tupits, kes ütles veebruaris Äripäevale, et ootab raha Oilseeds Trade’i tütarettevõttelt. Kui toona pidasid kaks ettevõtet läbirääkimisi, siis nüüd ütles Tupits, et omavaheline suhtlus kulges hästi ning saadi kokkuleppele.

Faktooringupakkujaid pole

Vahar selgitas, et põhiline probleem, millega Oilseeds Trade praegu tegeleb, on faktooringupartneri leidmine. Eestis tegutsevad pangad põllumajandusettevõtetele uut faktooringut praegu just lihtsalt anda ei taha.

„Eesti pangad ei ole hetkel eriti lahked põllumeestele faktooringut andma,“ ütles Vahar ja lisas, et pärast seda, kui DNB ja Nordea Luminoriks liideti, on olukord põllumeestele veel kesisem. „Turuosa on suur ja võtta selline portfell ühest sektorist endale hallata – kellelgi pole sellist valmisolekut,“ ütles ta.

„Meie oleme Eesti kapitalil väike firma, meil pole välismaalt emafirmalt rahalist tuge. Finantseerijate huvi on väga raske tekitada. Hetkel on kogu raha müüdud kauba all kinni ja peaaegu kogu raha laekub meile alles sügisel. See ongi meile probleem, sest müük on finantseerimata ja maht jääb oluliselt väiksemaks kui eelmisel aastal,“ selgitas Vahar.

Koondas inimesi

Praegu on ettevõte asju ajanud nii, et väiksema mahuga saadakse hakkama. „Täna on kõik võlausaldajad kaetud, aga meie prioriteet number üks on faktooringupartner leida. Kui me ei leia, siis me peame oma mahud nii väikseks tegema, et me pole turul enam keegi. Kui me tahame suurtele konkurentsi pakkuda, siis me ilma faktooringuta hakkama ei saa,“ võttis ta kokku.

Selleks aastaks ongi Oilseeds Trade’il mahud kokku tõmmatud. Samuti on ettevõte teinud ümberkorraldusi, et kulusid kokku hoida. Näiteks on Vahari sõnul ettevõtte kontoris inimesi koondatud. „Kui inimestele ikka tööd ei ole piisavalt anda, siis on vaja inimeste arvu vähendada. Nii lihtne see äris ongi,“ tõdes Vahar.

Äripäeva infopanka vaadates selgub, et maksuvõlas on Oilseeds grupi teisedki ettevõtted. Oilseeds Tehnika OÜ-l on enam kui 150 000 euro suurune maksuvõlg, millest ajatatud on 80 000 eurot. Oilseeds Teenused OÜ-l on väike, enam kui 4000 euro suurune maksuvõlg. OÜ-l Oilseeds Agro maksuvõlga pole, samas on maksuvõlg üleval ettevõtetel Oilseeds Agro Vigala OÜ-l (ajatatud maksuvõlg 35 000 eurot) ning Savikoti Agro OÜ-l (ajatatud maksuvõlg 92 000 eurot), kus Oilseeds Agro omab enamusosalust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960