Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 5. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: tooraine hinnad kasvus

Nädala börsiuudised: toidunisu kallines neli päeva järjest; nisul ees tähtis vastupanutase; piima hinnatõus jätkub; või kõigub samal tasemel; kakao kallines järsult; nafta jõudis uude tippu.
Globaalsed piimahinnad tõusid kolmapäeval toimunud GDT oksjonil juba üheksandat korda järjest.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Selle nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad tõusid sellel nädalal neli päeva järjest, sest Prantsusmaa teraviljasadamates tekkisid pudelikaelad ning tuge pakkus ka USA-Hiina kaubanduskõneluste edenemine.

•Piimahinnad tõusid GDT oksjonil juba üheksandat korda järjest, Euroopas jätkub kooritud piima pulbri hinnatõus.

•Kakao kallines lausa 7 protsenti, sest Elevandiluurannikul on ilm kuivemaks muutunud, mis võib tootmist segada. Fundamentaalnäitajad on aga jätkuvalt kehvad.

•Nafta tõusis selle aasta tippu ning bensiin kallines enam kui 6 protsendi võrra. Tõusu toetavad mitmed erinevad faktorid.

Toidunisu kallines neli päeva järjest

Pariisi toidunisu hinnad tõusid neljapäeval juba neljandat päeva järjest, millele aitas kaasa pudelikaelade tekkimine Prantsusmaa suurimates teraviljasadamates. Veidi vanemate futuuride hinnad aga taandusid, sest kauplejad ootavad jätkuvalt infot tootmisprognooside kohta.

Maikuu toidunisu hind tõusis nädalaga 1,3 protsenti, 188,5 euroni tonnist. Vahepeal jõudis futuur ka 190,25 euroni tonnist, aga just sellel tasemel on tehniliselt tugev vastupanu ning kauplejad ütlesid, et murda seda ei suudetud.

Kui 190 tasemest suudetakse kõrgemale murda, siis on tõenäoline, et hinnatõus kiireneb.

Detsembrikuu futuur odavnes aga 1 protsendi võrra, 179,8 euroni tonnist. Turuosalised ootavad infot selle kohta, milliseks kujuneb selle suve toodang. Praegu on ootused tootmise osas küllaltki suured ning see hoiab hindu surve all.

Maikuu futuurile pakkus toetust Prantsusmaa Roueni linnas tekkinud probleemid sadamates. Praegu on samad väga hõivatud ning sealt pole võimalik nii palju vilja läbi suruda kui loodetakse.

Tõsi, kauplemismahud olid sellel nädalal küllaltki väiksed, sest oodatakse ka USA-Hiina kaubanduskõneluste tulemusi. “Praegu on oota ja vaata suhtumine, eriti kaubanduse osas,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Toidunisu maikuu futuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Sojaubade hinnad said kaubanduskõnelustest aga rohkem tuge, samuti aitab hindadel tõusta USAd tabanud üleujutused ning Euroopa mitmeid piirkondi tabanud kuivus. Tõsi, Prantsusmaad tabanud vihmad on siiski veidi olukorda parandanud.

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind Euroopas 1,2 protsenti, 362 euroni tonnist. Rapsi hinnatõusule aitas kaasa ka sojaubade kallinemine.

Piima hinnatõus jätkub

Globaalsed piimahinnad tõusid kolmapäeval toimunud GDT oksjonil juba üheksandat korda järjest, aga täispiima pulber, mis on kõige populaarsem toode, võttis madalama nõudluse tõttu suuna alla, vahendab Reuters.

GlobalDairyTrade piimahindade indeks tõusis kolmapäeval toimunud oksjonil 0,8 protsenti, keskmiseks müügihinnaks kujunes 3483 dollarit tonnist. Täispiima pulbri hind langes 1,3 protsenti.

“See langus peegeldab turgude, eriti Põhja-Aasia, madalamat nõudlust. Hinnad on ka juba pikalt tõusnud, alates 2018. aasta detsembrist,” ütles AgriHQ piimaturu analüütik Robert Gibson.

Kooritud piima pulbri hinnad tõusid oksjonil 1,8 protsenti, või kallines lausa 5,8 protsenti.

Euroopas kallines kooritud piima pulbri maikuu futuur 2,1 protsenti, 1948 euroni tonnist. Või maikuu futuur odavnes 0,1 protsenti ja tonn maksab 4308 eurot.

Või maikuu futuuri hind EEX börsil (€/tonn). Allikas: EEX.

Kakao hinnad tõusid 7 protsenti

Teistest toorainetest tõusid arabica kohvi ja suhkru futuurid neljapäeval viimase kahe nädala kõrgeima tasemeni. Sellele aitas kaasa langusele panustavatest positsioonidest loobumine ning Brasiilia reaali tugevnemine. Kakao tõusis aga selle aasta kõrgeima tasemeni.

Maikuu arabica kohvi maksis nädala lõpuks 95,3 dollarisenti naelast. Kauplejate hinnangul on kohvi fundamentaalnäitajad kehvad, sest turg on ülejäägis ning Brasiiliast oodatakse tänavu suurt toodangut. Ka Rahvusvaheline Kohviorganisatsioon tõstis 2018/19 hooaja globaalse ülejäägi prognoose.

Kakao hind tõusis nädalaga aga lausa 7 protsenti ning tonn maksab juba 2415 dollarit. Hindadele on tuge pakkunud Elevandiluurannikut tabanud kuiv ilm, mis võib tootmist segama hakata.

Samas oodatakse tänavu globaalsel turul siiski ülejääki ning Elevandiluuranniku eksport on eelmise aastaga võrreldes 13 protsenti kasvanud.

“Turud tõusevad ilma fundamentaalse põhjuseta,” ütles investeerimisfirma INTL Fc Stone’i kaupleja Jason Estrada. Tõenäoliselt toimub peagi korrektsioon ning hinnad langevad uuesti.

Kakao hind
Foto: Äripäev

Nafta vallutab uusi tippe

OPECi riigid on oma naftapakkumist vähendanud ja see viis Brenti toornafta barrelihinna sellel nädalal 70 dollarini. Viimati oli musta kulla hind nii kõrgel 12. novembril, vahendab Reuters.

Tänavu on Brenti naftafutuurid kallinenud umbes 30 protsenti. Lisaks OPECi riikidele on nafta hinda aidanud kergitada Venemaa, kes on nõustunud oma naftatoodangu vähendamisega oktoobri tasemele. OPECi riikidest on toodangut enim vähendanud Saudi Araabia.

Veel aitavad nafta hinna tõusule kaasa USA ja Hiina vahelised kaubanduskõnelused, mis võivad analüütikute hinnangul parandada ebakindlat ülemaailmset nõudluse väljavaadet.

Tõsi, nädala lõpus hinnad siiski veidi taandusid ja reedeks maksis Brenti toornafta 69,08 dollarit. WTI kauples 61,94 dollari juures. Nädala lõikes kallines kumbki vastavalt 1,8 ja 3,8 protsenti.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 6,4 protsenti, 686 dollarini tonnist. Diislikütus lisas 1 protsendi ja tonn maksab 619,8 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960